ПРОМЕНИТЕ В АРМИЯТА: ЩЕ СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА СКСО, ВМС, СКС И АВИОБАЗА ГРАФ ИГНАТИЕВО

Pan.bg 14 ное 2020 | 19:10 views (2049) commentaries(0)
img
– Доколкото стана ясно, г-н генерал-лейтенант, а това го подчерта и в лекцията си пред слушателите на Военна академия при откриването на учебната година началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, във Въоръжените сили ще има структурни промени. Какви са те, кой вид Въоръжени сили или род войски ще засегнат, какъв ще е акцентът на тези промени и какво се цели с тях? Ще има ли нови командвания?

Генерал Димитър Илиев:

– Организационната структура на Въоръжените сили, както и досега, ще включва Българската армия и структури на пряко подчинение на министъра на отбраната. Анализът на моментната организационна структура показа, че тя позволява изпълнението на задачите и поддържането на способностите от Въоръжените сили, но е необходимо да бъде оптимизирана в бъдеще. Фокусът ще бъде насочен към структурните промени в Съвместното командване на силите, основно към неговото освобождаване от функции и дейности, предимно в областта на логистичното осигуряване. Преструктурирането ще фокусира структурата към планирането и провеждането на операции, координация и взаимодействие със съюзния оперативен командир при провеждането на съюзни операции.
Основните изменения в организационна структура на Сухопътните войски са свързани с реорганизиране на структурите на тактическо ниво, насочени към своевременно нарастване и развръщане на силите при изпълнение на задачите по защита на териториалната цялост и суверенитета на страната ни.
Промените в организационната структура на Военновъздушните сили са насочени предимно към своевременното усвояване на новия боен самолет Ф-16 с основно летище за базиране Граф Игнатиево. Това ще даде възможност за осигуряване на надеждната му експлоатация, провеждане на ефективна подготовка и използване на пълния боен потенциал на самолета, включително оперирането от летище за предно развръщане.
Измененията в организационна структура на Военноморските сили са относно реорганизиране на Командването на ВМС, флотилията бойни и спомагателни кораби, както и формированията на тактическо ниво. Планира се реорганизиране на пунктовете за базиране във военноморски бази, извеждането им от състава на флотилията и преподчиняването им на командира на ВМС, повишаване на способностите за наблюдение, електронно противодействие и киберзащита, както и реорганизиране на осигуряващите формирования, подчинени на КВМС.
Основните промени в организационна структура на Съвместното командване на специалните операции са насочени към достигане на необходимите оперативни способности и формиране на нова група за специални операции.
На базата на сега съществуващи структури се планира формирането на Командване за логистична поддръжка и Командване „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“ на оперативно ниво. Командването за логистична поддръжка ще допринесе за подобряване на организацията и изпълнението на задачите по осигуряване на Българската армия с материални ресурси и услуги в мирно време и на Въоръжените сили във военно време и поддръжка на силите на НАТО на територията на страната. Командването за „Комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана“ ще се формира на основата на Управлението на Стационарната КИС и подчинените й военни формирования.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка