ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАЛИЧНОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА АРМИЯТА НИ Е НЕСЪВМЕСТИМО С ТОВА НА НАТО

Pan.bg 14 ное 2020 | 19:18 views (1753) commentaries(5)
img
– А ще има ли промяна и в числеността на въоръженията на армията – ако е така, какви и с колко? Ще редуцираме ли някои типове оръжия, ще увеличаваме ли други?

Генерал Димитър ИЛИЕВ
– Резултатите от анализa показаха, че в по-голямата част от формированията съществуват значителни дефицити от способности, дължащи се на техническо и технологично изоставане. Голяма част от наличното въоръжение в Българската армия е оперативно несъвместимо с това на Алианса, което е и основната причина за ограниченото изпълнение на изискванията за способности на НАТО. Тази техника все по-трудно се поддържа с времето и съвсем логично е да бъде подменяна периодично според възможностите на бюджета.
За преодоляването на тези дефицити се предвижда изпълнението на основните проекти за превъоръжаване на Въоръжените сили за придобиване на нов тип боен самолет, многофункционален модулен патрулен кораб и бойна машина. До 2026 г. следва да стартират ключово необходимите проекти по доизграждане на тежката механизирана бригада, за придобиване на нови радиолокационни станции и за подготовката на 2 вертолета по инициативата за готовност. Също за доизграждането на системата за Морска ситуационна осведоменост, модернизацията и ремонта на наличните фрегати клас Е-71, както и проектите по доизграждане на тактическата група за морски специални операции. По този начин Българската армия ще повиши готовността на войските и силите и ще усъвършенства способностите в съответствие със стандартите в НАТО.

– Казахте, че минималните военни способности, които трябва да имаме, са доста сериозна сума – каква е?
– Дълги години армията бе недофинансирана, основните платформи са отпреди 35–40 години и следва да бъдат подменени. Опасявам се, че дори да достигнем до 2% от БВП за бюджет за отбрана, какъвто процент съгласно Националния план страната ни ще започне да отделя чак от 2024 г., едва ли ще можем в следващите 12 години да постигнем всички минимално необходими военни способности и да модернизираме армията си изцяло. Затова в списъка със способностите, на които даваме приоритет, включихме най-важните, без които няма как да продължаваме напред. Като сума те надхвърлят няколко пъти финансовите средства, които държавата ще отдели до 2032 г., затова изграждането им ще продължи и след това. Придобиването на адекватни военни способности не е еднократен акт, а постоянен процес, изискващ целенасочена, системна и комплексна работа при гарантиране на необходимите финанси.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Аз Генарли 14 ное 2020, 21:51
   
  9
   
  0

  Генерали и бивши такива. Спрете да се обаждате на командирите на формирования, да назначават посочени от вас човечета. И без това армията е пълна с такива.

 2. #2
  САМО НАПРЕД 15 ное 2020, 08:28
   
  3
   
  1

  НА МЕН генерал Д€$И,САМО ЗА ХУБАВИ НЕЩА МИ СЕ ОБАЖДА...!:))

 3. #3
  valkodav 19 ное 2020, 21:03
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  hte nazna4avat ohte jeni te hte opravat armiata servitorki . hiva4ki .prodava4ki vsi4ki kadrova4ki

 4. #4
  volxov5 26 ное 2020, 00:59
   
  1
   
  0

  Като прочетох заглавието

  ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАЛИЧНОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА АРМИЯТА НИ Е НЕСЪВМЕСТИМО С ТОВА НА НАТО

  Това е добра новина>>>>

  Имате партии,политици,правителства ,нека те да бъдат ядрото на армията

  p.s

  При мене такъв проблем няма.
  Аз съм в EU

 5. #5
  нуп 28 ное 2020, 20:50
   
  4
   
  0

  Само въоръжението ли! А личния състав съвместим ли е? Май хич

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка