Георги Чилингиров е първият записал „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Pan.bg 04 дек 2020 | 18:10 views (526) commentaries(0)
img пан . бгНа днешния ден е роден Георги Чилингиров, легендарен родопски певец.

Георги Чилингиров е първият записал „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“Георги Чилингиров е роден в ахърчелебийското село Аламидере на 4 декември1914 г. и произхожда от стар хайдушки род Чилингирови. Дядо му Гого Чилингир е съратник на хайдутите, а баща му става хайдутин в балкана и се сражава с турците. От баща си Никола, който бил кръчмар в селото, певецът научава народните песни. Заучава песни по места, където се пее по различни поводи – сватби, събори и т. н., и от хора, които знаят да ги пеят. Научава и много песни от майка си и баща си и така успява да запомни около 700 – 800 песни. Участва в младежка певческа група. Не се задоволиява само с пеенето и се научава да свири на родопска гайда.
През 1948 г. Чилингиров е поканен да направи първите си записи в Радио „София“, след като по-рано през същата година е открит за широката публика от композиторите Асен Диамандиев и Георги Бояджиев от Радио „София“ при едно участие на певеца на празника на Свети Панталеймон край Рожен. Веднага след това Георги Чилингиров е поканен в Радио „Пловдив“, където прави първите си записи, а след това записва редица песни заедно с Ансамбъла за народни песни на БНР. Започват многобройни участия на големи сцени в България.[1] От 1948 г. е в състава на Ансамбъла за народни песни при ОНС Пловдив до неговото закриване през 1961 г. Наред с това той изнася повече от 10000 концерта в СССР, Чехословакия, Румъния, Полша, Унгария, ГДР и ФРГ. Чилингиров често пътува и в чужбина заедно с изтъкнати изпълнители, сред които Борис Машалов, Радка Кушлева, Мита Стойчева, Надежда Хвойнева и много други. Сценичният му образ е внушителен не само като вокални характеристики.

Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните песни „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Взима участие във фолклорна група „Наша песен“ заедно с популярните български народни певици: Радка Кушлева, Мита Стойчева, Гюрга Пинджурова, Атанаска Тодорова.

Впоследствие е поканен за солист в Пловдив на създадения от Асен Диамандиев фолклорен ансамбъл. Тук изпълнява едни от най-известните родопски песни в дует с Радка Кушлева. В творческия си път Георги Чилингиров има зад гърба си повече от 40 000 концерта в България и в чужбина – Германия, Австрия, Швейцария, Полша, Унгария, Русия, Сърбия, Франция, Чехия. Носител е на наградата „Майстор на народната песен“.На 80 години се научава да свири на родопска каба-гайда.

През 2000 г. Етнографският музей в Пловдив издава книгата „Родопски песни за бално и за драго на Георги Чилингиров“. В нея намират място 130 нотирани песни на певеца с речник на по-непознатите родопски думи.

Незабравимо остава сценичното му присъствие, облечен в автентичния костюм на родопски комита – неразделен атрибут от неговото сценично облекло. Дискографията на певеца включва две малки и една дългосвиреща грамофонни плочи, аудиокасета и компактдиск.

Умира на 9 август 2000 г.
из Уикипедия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка