Външните министри на ЕС ще обсъдят отношения с Русия и със САЩ

Pan.bg 22 фев 2021 | 08:47 views (322) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Външните министри на ЕС ще обсъдят влошените отношения с Русия и подобряването на отношенията със САЩ
Планирано заседание на Съвета на ЕС на ниво външни министри ще се състои в понеделник в Брюксел, като основните му теми ще бъдат дискусии за отношенията с Русия и САЩ. Това заяви на брифинг високопоставен служител на външнополитическата служба на Европейския съюз.

Контрастът в дискусиите за отношенията с Москва и Вашингтон се очаква да бъде огромен. Дискусията за Русия ще се върти около въпроса какви други санкции може да приеме ЕС, за да не си навреди и да се опита да принуди Москва да промени политиката си.

Министрите възнамеряват да предложат на Съединените щати възстановяване и засилване на всестранното сътрудничество във всички възможни области, включително по-специално ограничаването на Русия и Китай, както и възстановяването на търговските отношения, подкопани по време на администрацията на бившият американски лидер Доналд Тръмп.Внимавайте за санкциите

По отношение на Русия министрите възнамеряват да обсъдят как искат да "накажат" Москва за игнориране на исканията на Брюксел да освободи Алексей Навални, заобикаляйки съдебното решение. А също и за това, че руският външен министър Сергей Лавров обясни и обоснова позицията на Русия както по случая Навални, така и по претенциите на ЕС в областта на правата на човека на пресконференция в Москва на 5 февруари с ръководителя на външната политика на Европейския съюз, Josep Borrel. Тази пресконференция беше излъчена пред европейската аудитория от пресслужбата на Съвета на ЕС. Много европейски медии и политици смятат съдържанието и формата на изявленията на Лавров за „обида“ лично за Борел и целия Европейски съюз в негово лице. И сега външните министри ще трябва да помислят как могат да отговорят, като всъщност предприемат нова стъпка по пътя на ескалиращото политическо напрежение с Руската федерация.

Както преди ден каза източник във външната политика на ЕС, няколко държави от ЕС вече са внесли в Съвета на ЕС предложения за нови санкции срещу Русия "във връзка с нарушения на правата на човека и по случая Навални". "Обмисляме ограничителни мерки срещу няколко руски граждани и длъжностни лица в рамките на механизма на ЕС за санкции за нарушения на правата на човека", каза той.

Той също така отбеляза, че Европейският съюз все още не обмисля санкции срещу
представители на руския голям бизнес, които по-специално бяха призовани от поддръжниците на Навални, тъй като няма достатъчно правни основания за това. "Що се отнася до руските олигарси, идеята за санкции срещу тях не отговаря на нашата политика. Приемаме санкции, за да постигнем промяна в политиката на руското правителство, те се въвеждат срещу лица, които са пряко свързани с конкретни решения на правителството, това изисква много сериозна правна обосновка ", каза той.


В същото време източникът отбеляза, че на срещата на външните министри ситуацията около Навални по същество няма да бъде обсъждана. "Ще обсъдим сигналите, идващи от Русия, и отговора на Европейския съюз на тях", каза той. Според него ЕС възнамерява да обсъди и въпросите за борба с дезинформацията, която според Брюксел идва от Русия.

Отделна тема ще бъде въпросът за засилване на подкрепата от ЕС за руското „гражданско общество“, тоест неправителствени организации, провеждащи опозиционни дейности.

По-рано ръководителят на външната политика на ЕС, пред евродепутатите на специално изслушване на 9 февруари за посещението си в Русия, заяви, че Руската федерация „не иска да се придвижва към нормализиране на отношенията с ЕС“.Сближаване със САЩ


За да подчертае готовността си за възможно най-близко сближаване със САЩ, Борел покани държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да участва в дискусията на европейските министри, които ще се присъединят към срещата чрез видеовръзка.

Същността на предложенията, които министрите ще отправят към американския си колега, бяха много ясно формулирани от ръководителите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел по време на своите речи на 19 февруари на специална сесия в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност. „ЕС и САЩ трябва да обединят усилията си, за да защитят международния световен ред“, каза по-специално фон дер Лайен, като повтори тезата, че Руската федерация, според нея, „активно нарушава международния ред, основан на правила“. Тя призова за активно сътрудничество със САЩ във всички области, включително климата, търговията и борбата с пандемията и подчерта, че ЕС и САЩ трябва да оформят съвременния свят, "ако не искат Китай да го направи" .

Същата гледна точка изрази и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Съединените щати винаги са били шампиони на демокрацията и международен ред, основан на правила. Добре дошли обратно в Америка", каза той, което означава, че ЕС очаква качествено подобрение в отношенията със САЩ под администрацията на американския президент Джо Байдън. "Предлагам нов пакт в отношенията между ЕС и САЩ, който трябва да се основава на стойност, просперитет и влияние."

Мишел обясни, че ЕС и САЩ трябва да популяризират своите демократични ценности по света, като осигурят просперитет на всички "съмишленици на Брюксел и Вашингтон, включително осигурявайки ефективно възстановяване от пандемията, изграждане на зелена и цифрова икономика . Според него на тази основа Европейският съюз и САЩ трябва да увеличат влиянието си в целия свят, за да защитят своите ценности от „настъпването на автократични режими - Китай, Русия и Иран“.Политика за сигурност


Министрите ще обсъдят и перспективите за развитие на политиката за сигурност на ЕС. Става дума за инициативата на Borrell - „Стратегически компас“, насочена към развитие на „нова политическа култура на ЕС в областта на отбраната и сигурността“. Какво точно се разбира под този израз, министрите ще трябва да разберат на тази среща. По-специално дискусията ще се съсредоточи върху способността на европейските военни да провеждат самостоятелно чуждестранни хуманитарни мисии без подкрепа от САЩ и НАТО.

Министрите ще обсъдят също ситуацията в Мианмар, Етиопия, Хонконг, перспективите за подкрепа на белоруската опозиция.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка