Назрява потенциален сблъсък между американските и руските военни в Судан

Pan.bg 03 мар 2021 | 00:01 views (1053) commentaries(0)
img
пан.бг


Военни експерти: Назрява потенциален сблъсък между американските и руските военни в Судан

Русия и САЩ могат да се сблъскат в Африка и по-точно в Судан, където руското министерство на отбраната възнамерява да изгради логистичен център за корабите на ВМС. Новата база на руския флот в Червено море значително ще засили позициите на Русия в региона.


Руските интереси в Судан се сблъскаха с американските. Пентагонът претендира и за редица съоръжения в страната, включително Порт Судан, където Русия е планирала да изгради своята военноморска база - първата на африканския континент. Според някои судански медии африканското командване на въоръжените сили на САЩ (AFRICOM) от два месеца се опитва да убеди суданското ръководство да откаже сътрудничество с Русия и да „сприятели“ със САЩ. По-рано беше съобщено за натиска, който Вашингтон упражнява върху правителството на държавата Судан.

Вашингтон говори за "дълго и ползотворно" сътрудничество между двете страни, но едва през декември 2020 г. САЩ изключиха Судан от списъка на страните, спонсориращи тероризма. Преди това в продължение на 20 години не се е говорило за сътрудничество, особено за военно .

В същото време САЩ разбират, че ако Русия изгради военноморска база в Судан, корабите на руския флот ще получат контрол не само над Червено море, но и над Суецкия канал, който превозва 10% от световния морски товар. Това са трилиони долари. Освен това този регион се нарича „ключовете за Африка“.

Русия все още не е започнала изграждането на военноморска база, но всички документи, според открити източници, са подписани, земята е отредена, направени са измервания. Скоро се очаква пристигането на руските военни, които ще осигурят защита на новата военноморска база.

На този фон дойде съобщение, че експедиционният бърз транспортен кораб USNS Carson City с американски морски пехотинци пристигна в Порт Судан онзи ден. Подчертава се, че това е първото „посещение“ на американската армия в тази държава в историята на AFRICOM.

Сблъсъкът на интереси на двама геополитически противници на територията на африканска държава може да доведе до военен конфликт, твърдят военни експерти. Може да не се стигне до открити военни действия, но може да има инциденти с участието на американската и руската армия.

Използвани снимки: https://twitter.com/USFleetForces

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка