АНАЛИЗ: Белият дом публикува предварителна стратегия за национална сигурност

Pan.bg 04 мар 2021 | 09:58 views (362) commentaries(0)
img
пан.бг

Белият дом разкри временна стратегия за национална сигурност на САЩ


Съединените щати не трябва и няма да участват във "вечни войни", се казва в документа.
Новата американска администрация се ангажира със смислен диалог с Русия и Китай относно съвременните военни технологии, засягащи стратегическата стабилност, както и намаляване на ролята на ядрените оръжия за гарантиране на националната сигурност на САЩ. Това се посочва в „Междинните стратегически насоки за националната сигурност“, публикувани в сряда от Белия дом.


Този документ беше разпространен от името на президента Джо Байдън и е предназначен за държавни агенции, отговорни за националната сигурност. Той предхожда ревизирана версия на Стратегията за национална сигурност на САЩ, която настоящото правителство планира да подготви по-късно тази година, заяви по-рано говорителят на Белия дом Джен Псаки.

"Ще предприемем стъпки за намаляване на ролята на ядрените оръжия в нашата стратегия за национална сигурност, като същевременно гарантираме, че нашите способности за стратегическо възпиране остават сигурни, надеждни и ефективни и че нашите ангажименти за разширено възпиране към съюзниците остават силни и надеждни. И ние ще водим смислен диалог с Русия и Китай за нови разработки в областта на военните технологии, засягащи стратегическата стабилност “, се казва в документа.


В същото време авторите му твърдят, че САЩ няма да организират "скъпи надпревари с оръжие". Освен това Вашингтон планира активно да популяризира идеята за контрол на оръжията и да търси нови споразумения с чуждестранни партньори в тази област, уверява Белият дом. "Затова бързо действахме за удължаване на новия договор за СНВ с Русия. Ще търсим, когато е възможно, и сключването на нови споразумения за контрол на оръжията", пишат авторите на временната стратегия. В Съединените щати е прието новият договор за СТАРТ да се нарича Руско-американски договор за мерки за допълнително намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия. В Русия е по-известен неофициално като СТАРТ-3.


Предизвикателства, свързани с Русия и Китай

Съединените щати ще направят оценка на размера, структурата и възможностите на своите въоръжени сили "пред предизвикателствата", свързани с Русия и Китай, се казва в документа. "Пред лицето на стратегическите предизвикателства от все по-уверено действащия Китай и дестабилизиращата Русия, ние ще оценим необходимата структура, способности и ще определим числеността на нашите сили", се казва в текста.


„Ще поддържаме бойна готовност и ще гарантираме, че въоръжените сили на
САЩ остават най-обучените и добре оборудвани сили в света“, се казва в текста. Вашингтон също така възнамерява да „измести фокуса от ненужните остарели платформи и оръжейни системи, за да освободи ресурси за инвестиции в модерни технологии и възможности“.

„Съединените щати никога няма да се поколебаят да решат дали да използват сила, ако е необходимо, за да защитят нашите жизненоважни национални интереси“, се казва в документа. В същото време обаче той отбелязва, че „използването на военна сила трябва да бъде крайна мярка“, а „дипломация, развитие и изкуството на икономическото управление“ трябва да бъдат изведени на преден план.Откажете се от "вечните войни"

"САЩ не трябва и няма да участват в" вечни войни ", които са стрували хиляди човешки животи и трилиони долари. Ще работим за отговорно прекратяване на най-продължителната американска война в Афганистан, като гарантираме, че Афганистан вече няма да се превърне в безопасно убежище за терористи, които извършват нападения срещу страната ни ", се казва в текста.

В същото време присъствието на САЩ в Европа и Индо-Тихоокеанския регион ще бъде по-сериозно, тъй като Вашингтон възнамерява да "сдържа противници и да защитава интересите си, като работи с партньори". "В Близкия изток нашето военно присъствие ще бъде на нивото, необходимо за разрушаване на международните терористични мрежи, ограничаване на иранската агресия и защита на важни американски интереси", се казва в документа. Стратегически цели, ценности и ресурси. Тези промени ще бъдат направени с безопасността на персонала и в тясна координация със съюзниците и партньорите. "


Киберсигурност


Киберсигурността е един от основните приоритети за администрацията на Вашингтон.

"Чрез укрепване на нашата научна и технологична база, ние ще превърнем киберсигурността в наш основен приоритет, укрепвайки нашите възможности, готовност и устойчивост в киберпространството", се казва в документа.

Сблъсък с Китай

Съединените щати възнамеряват да се противопоставят на действия на Пекин, които застрашават интересите на Вашингтон, но са готови да си сътрудничат с Китай в някои области, следва от документа.

"Когато поведението на властите на КНР пряко застрашава нашите интереси и ценности, ние ще отговорим на предизвикателството Пекин", се казва в документа. По-специално администрацията на Вашингтон възнамерява да се противопостави на „нечестните и незаконни търговски практики“ от КНР, икономическите действия, които „вредят на американските работници“ и са насочени към „подкопаване на стратегическото предимство и националната конкурентоспособност“ на САЩ . „Ще гарантираме, че нашите вериги за доставки на критични технологии за национална сигурност и медицински доставки са защитени. Ще подкрепим съседите и търговските партньори на Китай в защитата на правото им на свободен политически избор. Ще подкрепим Тайван . Ще защитаваме демокрацията, правата на човека, човешкото достойнство, включително в Хонконг, Синцзян и Тибет ", се казва във временната стратегия.

"Ние също така признаваме, че стратегическата конкуренция не трябва да изключва възможността за работа с Китай, когато това е в наш национален интерес. Напротив, подновяването на силните страни на Америка гарантира, че ние се ангажираме с Китай с увереност и сила. Прагматичен резултат -ориентирана дипломация към Пекин и работа за намаляване на риска от погрешно възприемане и погрешна преценка “, се казва в документа. Сред областите, в които САЩ са готови да си сътрудничат с Китай, Вашингтон смята борбата срещу изменението на климата, здравеопазването и контрола на оръжията.
Промени в съотношението на силите в света

САЩ трябва да се изправят срещу променящия се баланс на силите в света, който създава нови заплахи. „Трябва да се изправим пред факта, че разпределението на силите в света се променя, създавайки нови заплахи“, се казва в документа.

В същото време авторите му твърдят, че „по-специално Китай става все по-агресивен“ и „Русия все още е решена да увеличи глобалното си влияние и да изиграе разрушителна роля на световната арена“. "И Пекин, и Москва са инвестирали сериозно в усилията за изпробване на американските сили и да ни попречат да защитаваме нашите интереси и съюзници по света", каза Белият дом.

„Регионални играчи като Иран и Северна Корея продължават да използват възможности и технологии, които могат да променят правилата на играта, като същевременно заплашват съюзници и партньори на САЩ и предизвикват регионалната стабилност“, се казва в документа. В него също се посочва, че САЩ "във външната и националната сигурност, както и във вътрешната политика, трябва да начертаят нов курс".Време на безпрецедентни предизвикателства

Както се отбелязва в документа, „съдбата на Америка е неразривно свързана със събития извън нейните граници“. "Изправяме се срещу пандемия, опустошителна икономическа криза, криза на расовото правосъдие и ескалираща климатична извънредна ситуация. Изправени сме пред свят на нарастващ национализъм, отстъпление на демокрацията, засилване на съперничеството с Китай, Русия и други авторитарни държави и технологична революция, която променя всеки аспект от живота ни. Това е време на безпрецедентни предизвикателства, но и безпрецедентни възможности ", смята Белият дом.

Настоящата ситуация, подчертана във Временния стратегически наръчник за национална сигурност, призовава за напредък и „да не отстъпваме - смело призовавайки света да гарантира безопасността, просперитета и свободата на американците“. "Това изисква ново и по-широко разбиране за националната сигурност, което признава, че нашата роля в света зависи от нашата сила и жизненост тук [в нашия] дом", се казва в документа.

"Ние също се сблъскваме с предизвикателства от страни със слабо лидерство, както и от мощни недържавни участници, които могат да възпрепятстват интересите на Америка. Тероризмът и екстремизмът, както на национално, така и на международно ниво, остават сериозни заплахи. Трайните предимства на Съединените щати във всички форми и измеренията на нашата власт ни позволяват да оформяме бъдещето на международната политика, за да развиваме нашите интереси, ценности и да създаваме по-свободен, безопасен и проспериращ свят “, казват авторите на документа.


Укрепване на съюзите

Съединените щати се ангажират да укрепват и модернизират съюзите, към които принадлежат, включително НАТО.

„Ще дадем нов живот и ще модернизираме нашите съюзи и партньорства по целия свят“, се казва в текста. „Ще потвърдим ангажимента си, ще инвестираме и модернизираме НАТО и нашите съюзи с Австралия, Япония и Република Корея, които заедно с другите ни съюзи и партньорства по света представляват най-голямата стратегическа стойност на Америка“, се казва в документа.

Това също така показва, че Съединените щати, в съответствие със своите „жизненоважни интереси“, трябва да обърнат специално внимание на сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион, Европа и Западното полукълбо. По-специално, Вашингтон ще задълбочи партньорствата си с Индия и Нова Зеландия, както и със Сингапур, Виетнам и други държави от АСЕАН. „Ще потвърдим ангажимента си към трансатлантическото партньорство и ще създадем солидна обща програма с ЕС и Обединеното кралство по основните въпроси от нашата ера“, се казва в документа. В Западното полукълбо Вашингтон възнамерява да разшири партньорството си предимно с Канада и Мексико.


Сред страните от Близкия изток в текста специално се споменава Израел и се отбелязва, че САЩ са твърдо ангажирани да гарантират своята сигурност. „Ще работим с нашите регионални партньори, за да ограничим агресията на Иран и заплахите за суверенитета и териториалната цялост“, се казва още в документа. В същото време се отбелязва, че Вашингтон вече няма да си затваря очите за случаите, когато техните партньори в Близкия изток "провеждат политики, противоречащи на американските интереси и ценности".

„Ще работим с нашите съюзници, за да споделяме справедливи отговорности помежду си, като същевременно ги насърчаваме да инвестират в собствените си възможности, които са техните сравнителни предимства при противопоставянето на общите ни заплахи - както тези, които съществуват сега, така и тези, които могат да възникнат в бъдеще“, - посочва документа.Изменението на климата

Съединените щати ще помогнат на други страни да смекчат последиците от изменението на климата и ще предоставят хуманитарна помощ на бедстващите държави.


"Климатичната криза се формира от векове. САЩ и светът ще се сблъскат с нарастващи метеорологични и екологични крайности", се казва в текста. "Ако не действаме незабавно, ще пропуснем последната възможност да избегнем ужасните последици от климата промяна в здравеопазването, икономиката и сигурността. "

САЩ възнамеряват да обединят „най-големите икономики в света“ през следващите месеци, което ги кара да активизират усилията си в областта на изменението на климата, по-специално за намаляване на емисиите. „В допълнение към тези усилия, Съединените щати ще помогнат на партньорите по света да смекчат и да се адаптират към ефектите от изменението на климата", се казва в документа. „Готови сме да предоставим хуманитарна помощ и помощ за развитие на страни и общности, засегнати от природни бедствия. . "


източник тасс

© Андрю Харник / AP
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка