Германия анализира недостатъците на руската армия

Pan.bg 07 мар 2021 | 20:00 views (907) commentaries(0)
img
пан.бг


Германия анализира недостатъците на руската армия
Те включват недостиг на БЛА и ограничени възможности в морето, според доклада на Министерството на отбраната на Федерална република Германия.Германското министерство на отбраната в доклад за вътрешна употреба изрази загриженост от предполагаемата нарастваща заплаха от Русия и Китай и разширяването на военните им способности. Това съобщи в неделя вестник Welt am Sonntag с позоваване на документ, с който разполага.

Германските военни експерти са загрижени по-специално от въвеждането от Русия на „високоточни хиперзвукови ракети с голям обсег, които трудно могат да бъдат прихванати“ и „приоритетна модернизация на нейния ядрен потенциал“. Според германското министерство на отбраната в момента Москва притежава приблизително 6 375 ядрени бойни глави.

Според ведомството 840 хиляди руски военнослужещи са много добре обучени и могат бързо да бъдат местени от една позиция на друга. „Традиционните руски въоръжени сили са способни да постигнат превъзходство в определена област за ограничен период от време“, се казва в доклада. В същото време експерти от Министерството на отбраната на ФРГ смятат, че руската армия също има недостатъци. Това според тяхната оценка е преди всичко недостигът на безпилотни летателни апарати (БЛА) и „ограничени възможности за извършване на дългосрочни военноморски операции в световен мащаб“.

Междувременно в сборника, изготвен от руското министерство на отбраната „Основни резултати от дейността на въоръжените сили на Руската федерация през 2012-2020 г.“, се посочва, че армията е получила повече от 900 БЛА от 2012 г. насам.

Германският доклад също изразява виждането, че Русия преследва целта „дестабилизиране и отслабване на НАТО“.


Оценка на "китайската заплаха"

В същото време германското министерство на отбраната смята, че „Китай все повече изпреварва Русия по отношение на глобалното влияние, включително по отношение на продажбите на оръжие и военното сътрудничество“. Според агенцията армията на КНР има около 2 милиона души, разполага с около 6 850 танкове и 1600 изтребителя, както и "най-големият ракетен потенциал в света", който включва и хиперзвукови ракети. Освен това Пекин системно разширява своя ядрен арсенал и вече разполага с широк спектър от атакуващи БЛА, според Министерството на отбраната. Те също така припомниха, че КНР е все по-активна в космоса.

Германските експерти обясняват липсата на професионална подготовка на военния персонал и лошата координация между флота и военновъздушните сили за минусите на китайската армия.

Западът многократно е чувал изявления
за нарастващата заплаха от Руската федерация и КНР. В същото време Москва, напротив, отбелязва, че в непосредствена близост до руските граници има постоянно натрупване на военна дейност на НАТО.

източник

тасс© Юрий Смитюк / ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка