Готова ли е Русия за война с Турция

Pan.bg 07 мар 2021 | 22:17 views (1466) commentaries(1)
img
пан.бгТурска заплаха

Ердоган последователно укрепва своите политически, икономически и културни позиции на територията на бившата Османска империя, в тюркския и ислямския свят.

Анкара изпълнява проект за пресъздаване на нова турска империя „Великият Туран“ и в същото време претендира да бъде лидер на мюсюлманския свят (по-рано османските султани са били едновременно халифите - върховните водачи на всички мюсюлмани ).

Турция води недекларирани войни в Ирак, Сирия и Либия. Пречи на кюрдите да създадат своя собствена държава върху останките на Ирак или Сирия. Анкара заплашва Гърция и Франция.

Азербайджан стана първият спътник на Ердоган и с помощта на турците успя да победи арменския Карабах и Армения. Турците постоянно се опитват да увеличат своето влияние в страните, които преди това са били част от империята им. Ердоган обяви Йерусалим за турски град.

Гърция изпитва военен и политически натиск от Турция, която оспорва териториалните и икономическите въпроси с турците. Република Турция се опитва да се превърне в основния газов център в Близкия изток, превключвайки към себе си „синьо гориво“ от Русия, Иран, Катар, Азербайджан, а в бъдеще и от Централна Азия. Тоест увеличаване на влиянието си върху Западна Европа.

Анкара притиска и Москва, която трябваше да отстъпи за сваления самолет, въвеждайки турски войски в Сирия, където протурски бандитски формирования контролират част от страната. Тоест Русия не успя да възстанови териториалната цялост на Сирия и да реализира енергийните си проекти. Турция попречи на Русия да създаде по-мощен турски поток, заобикаляйки Украйна от юг.

В същото време Анкара използва Москва за своето икономическо развитие: милиарди долари годишно от туристическия поток от Руската федерация. Повишена енергийна устойчивост с помощта на „Турски поток“. Русия строи атомната електроцентрала Akkuyu в Турция и дори дава заем за електроцентралата, перспективите за връщане на тези инвестиции са много неясни (особено като се има предвид постоянното нарастване на политическото напрежение в отношенията между двете сили).
В Либия турците помогнаха на силите на Сарадж да отблъснат настъплението на генерал Хафтар, който беше подкрепен от Саудитска Арабия, Египет и Русия.

Благодарение на турската подкрепа Азербайджан, съвсем неочаквано за мнозинството военни експерти, победи Армения в Карабах. Турция е включила Азербайджан и Карабах в своята сфера на влияние, говори за събитията в Ереван, тоест оказва дипломатически натиск върху Армения.

Турците изграждат енергиен и транспортен коридор, свързващ Турция,
Грузия, Азербайджан и продължавайки към Централна Азия .

Засега Турция, въпреки проблемите в икономиката и падането на лирата, се справя добре. Трябва да се помни, че с по-нататъшното развитие на глобалната икономическа криза (Голямата депресия - 2), Турция може да се изкуши да спре вътрешните проблеми и недоволството на населението (особено в големите градове) с победи на външни фронтове.

В същото време Великобритания отново е на страната на Турция. САЩ и Германия въоръжават турците. Очевидно при Байдън Вашингтон ще намери общ език с Ердоган.


Русия не е готова за войнаАко Турция върви напред, в Русия всичко е сложно.

Няма пълноправен съюз с Китай. Със САЩ и ЕС -е в противоречие. Икономиката е в застой, както и социалният живот. Бойната ефективност на въоръжените сили на РФ е под въпрос. Истинската война е война, а не красиви снимки за постиженията на военно-индустриалния комплекс и въоръжените сили. Мотивацията на изпълнителите е съмнителна. За заплата е добре да служиш в мирно време, а не на война. Понижено е нивото на бойна подготовка на личния състав .

Освен това ситуацията в обществото показва, че Русия не е готова за война. Нивото на социална несправедливост е извън мащаба. Основен външен конфликт може да предизвика мощна вътрешна социална криза. И Кремъл разбира това.

Бойният опит на руската армия се свежда главно до действия срещу партизански, бандитски формирования в Чечения и Сирия. Тоест нямаме опит да разположим милионна група, да я снабдим и попълним, за да се противопоставим на врага.

А турците имат редовна армия на държава от индустриален тип (една от малкото страни в света с такава армия). Това са над 600 хиляди души, при това без резерв и цивилен персонал. Турските въоръжени сили са сформирани с помощта и опита на Пентагона и Бундесвера.

Въоръжението е на добро ниво, както и обучението. Има опит от военни действия в Ирак, Сирия, Либия и Карабах.
Отслабената икономика на Руската федерация не може да бъде мобилизирана бързо. Ако изобщо е възможно. Има вероятност при незабавното засилване на санкциите от страните от НАТО (САЩ и ЕС) руската икономика да рухне.

Освен това Западът ще даде на Турция пари за войната. И Москва ще трябва да се бие за своя сметка. В същото време различни потоци от „петата колона“ ще се опитат да отслабят държавата. Тоест руско-турската война може да стане фатална за Москва, тъй като сценарият от февруари 1917 г. е възможен.

Умираща държава

Показана на TRT1 в Турция, карта на анексирането на територии от американската разузнавателна и аналитична група Stratfor показва дългосрочните планове на Анкара.

Новата турска империя включва територии, които преди са били част от . Турците вече са очертали своите интереси в Ирак, Сирия и Либия. Арабските монархии, с най-богатите ресурси, но слаби армии (де факто те са защитени от американския „покрив“), Египет, Гърция са под заплаха. Турската сфера на влияние включва регионите на разпадащия се СССР и настоящата Руска федерация: Южен и Северен Кавказ, исторически Туркестан, Астрахан, Краснодар и Крим. Очевидно Турция се интересува и от черноморското крайбрежие на Украйна, средноволжския регион на Русия.

В дългосрочен план турците дори не трябва да се бият. Трябва само да изчакате по-нататъшното разграждане и изчезване на Русия (както и Украйна).

Руската федерация губи около един руски регион годишно. Преди това този процес беше възпрепятстван от притока на мигранти. Това също влоши националната сигурност на руската държава: ерозия, асимилация и деградация на държавообразуващия руски етнос. Нарастването на етническата престъпност. Появата на етнически анклави, унищожаващи общото пространство на страната. Но сега дори притокът на мигранти, поради загубата на икономическата привлекателност на Руската федерация, рязко е намалял.

При сегашните демографски депресиращи тенденции руснаците няма да оцелеят в 21 век. Поне като обединена нация. Ще остане само рускоезичната етнографска маса, материал за други, по-жизнеспособни етнически групи, култури и цивилизации. Плюс малки общности на идеологически руснаци, като староверците.

В Турция населението нараства бързо. От 1950 до 1985 г. населението на страната нараства 2,5 пъти. През 2000 г. в Турция имаше 67 милиона души, през 2005 - 70 милиона, през 2013 - 77 милиона, през 2020 - 83 милиона. През последните десет години годишният естествен прираст на населението на Република Турция е 800-900 хиляди души. Тоест нацията показва своята жизненост. В обозримо бъдеще турците са напълно способни да колонизират няколко региона на изчезващата Руска федерация и Малка Русия (Украйна).

Кавказ, Крим и Донбас

Турция е член на НАТО.

Тоест Русия няма да може да концентрира всичките си сили в борбата срещу турците. Част от силите на Въоръжените сили на РФ ще бъдат свързани в скандинавските (засилване на враждебната дейност във Финландия, Норвегия и Швеция), Балтийските страни, включително Калининград, и беларуско-полските направления. Възможно е НАТО да си позволи провокация срещу Русия в Калининградска област.

Плюс вниманието на САЩ и Япония към Курилите и руския Далечен Изток като цяло. Западна Европа няма да се бори за турците и не може вече. Но ето пълна истерика в духа

„Идват руски варвари“

ще отговаря. С едновременното засилване на санкциите.

Карабахският сценарий в Украйна с участието на Турция също е много ясно видим.

Цели - Донбас и Крим. Тук Русия ще трябва да се бие на два фронта - срещу Турция и Украйна (250 000 група). Турците ще се опитат да взривят Северен Кавказ, който се отдалечава в миналото от 30 години. Грузия, Молдова, Полша и Румъния ще бъдат свързани в помощ на Украйна.

По този начин Западът, с помощта на Турция, планира да извърши цялостно преструктуриране на Близкия изток (продължава от „Арабската пролет“), Централна Азия, Кавказ, Южна Русия, включително Нова и Малка Русия ( Украйна).

Русия ще бъде откъсната от Черно море, осъществявайки стара мечта за британската корона.

При тези условия, когато остава много малко време (колко дълго ще продължи настоящата пауза - година, две, три?), Кремъл трябва да направи

„Революция отгоре“.

Подреждане на нещата в страната с едновременно мобилизиране на икономиката и обществото (Какво да правим, когато „хладилникът спечели телевизора“).

Стратегическо планиране. Образът на бъдещето на руската държава и народ. Радикална промяна в прозападния курс. И смел скок напред.

Автор:
Самсонов Александър


източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Moran 08 мар 2021, 11:14
   
  18
   
  4

  Празнословия на един русофоб. Русия не губи никога срещу Турция. Още повече сега, когато тотално спря инвазията на фесовете. Започна обратен процес. Ердоганът е пътник.

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка