Nikkei: Сближаването между САЩ и Индия и „азиатското НАТО“ тревожат Русия

Pan.bg 08 мар 2021 | 18:00 views (716) commentaries(0)
img
пан.бг


Nikkei: Сближаването между САЩ и Индия тревожи Русия


Русия постепенно губи влиянието си върху Индия, която все повече се ориентира към американците и техните съюзници, пише Nikkei Asia. Влиянието на Руската федерация в тази част на Евразия е застрашено.


В статията се твърди, че Кремъл е загрижен, че неговият стар южноазиатски партньор е станал твърде близък с Вашингтон, особено сега, когато Ню Делхи засилва собственото си участие в Четиристранния диалог за сигурност, известен също като Quad, неформална общност, която включва и Австралия , Япония и САЩ. Тази общност все повече се нарича „азиатското НАТО“.

Според експерти Русия обича да разчита на отношения с регионални сили като Индия, за да запази пространство за маневриране и да затвърди позицията си на евразийска сила. Като се има предвид, че много години отбраната, търговията и дипломатическите връзки с Индия са застрашени от нови играчи, Москва се притеснява от собственото си влияние и парите си.

- отбелязва изданието Nikkei Asia.

След десетилетия несвързана политика Индия изглежда флиртува с идеята за съюз със Съединените щати. Наред с други неща, Ню Делхи сключи поредица от споразумения за споделяне на разузнавателна информация с Вашингтон, които дават на индийците достъп до информация от американските военни сателити. Споразумението беше постигнато в края на октомври по време на диалога "два плюс два".

Споразумението засяга и изгодни сделки с оръжие. Според Стокхолмския международен институт за изследване на мира, който проследява световната търговия с оръжия, САЩ се е превърнал във втория по големина доставчик на оръжие за Индия през последното десетилетие. Това дразни Русия, която от десетилетия е основен търговец на оръжие за индийската армия.

Твърди се, че по-топлите връзки за сигурност между Вашингтон и Ню Делхи са отговор на действията на Пекин. Миналият юни китайски и индийски сили се сблъскаха по линията на фактически контрол в Хималаите. Двадесет индийски войници бяха убити и НОАК зае вражески позиции в планините.

Въпреки че конфликтът с Китай завърши с взаимно разеделяне на войските, индийските дипломати продължават да се застъпват за по-тесни отношения със САЩ. Независимо от това, съюзът с американците, очевидно, не трябва да означава пълен разрив с Русия.

Отбелязва се, че общността Quad е важна за Индия по отношение на баланса на силите в отношенията с Китай.


източник

репортер. ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка