НАБЛЮДАТЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ ОТ ОССЕ. КРИТИЧНИ БЕЛЕЖКИ

Pan.bg 06 апр 2021 | 08:08 views (586) commentaries(0)
img
ПАН.БГНАБЛЮДАТЕЛИ НА ИЗБОРИТЕ ОТ ОССЕВ международната мисия за наблюдение на парламентарните избори в България участваха общо 92 наблюдатели от 32 страни, което включва 27 експерти и дългосрочни наблюдатели на СДИПЧ, 44 парламентаристи и служители от ПА ОССЕ, както и 21 от ПАСЕ.


Общият извод е, че на парламентарните избори основните свободи бяха зачетени. Масивното използване на държавни ресурси дадоха на управляващата партия голямо предимство. Кампанията се фокусира върху личности, а не платформи и имаше обществено разочарование.

Един важен въпрос, по който бих искал да изразя притеснение е свързан с факта, че въпреки цялостното ниво на доверие на избирателите в изборните списъци, отсъствието на мерки, ограничаващи възможността за добавяне в списъците в деня на изборите е много притеснителен.“


Това каза на пресконференция Артур Герасимов, специален координатор и лидер на краткосрочната ОССЕ мисия за изборите


Практическата липса на разследващи и аналитични репортажи, както и политически агитационни материали представени като новини, ограничиха възможността на избирателите да направят информиран избор. Въпреки законовото задължение за безпристрастност и обективност на обществените медии, обществената телевизия предостави ограничено отразяване на политическите партии, но в същото време подробно отрази дейностите на високопоставените лица на държавна служба. Натискът върху разследващите журналисти, както и липсата на задълбочено разследване на нападения срещу журналисти, допринесе за автоцензура.


Управляващата партия получи съществено отразяване във връзка с държавни инвестиции свързани с пандемията от КОВИД-19, както и с инфраструктурни проекти, започнали по време на предизборната кампания. Международните наблюдатели с тревога отбелязаха широкоразпространените опити за купуване на гласове, наблюдавани основно сред икономически и социално уязвимите общности.

„Дългосрочните наблюдатели, както и много други наблюдатели , информираха делегацията за наблюдение от ПА ОССЕ за дългогодишни проблеми, сред които са опитите за купуване на гласове, „контролираният“ вот, както и опитите за упражняване на натиск върху избирателите, наблюдавани основно сред икономически и социално уязвимите общности,“ каза Алфред Хеер, Ръководител на делегацията на ПАСЕ. „Делегацията на ПАСЕ очаква от съответните български институции провеждане на задълбочени разследвания свързани с подобни сериозни нарушения, както и своевременно информиране за резултатите.

източници
бгнес, труд, бнт, бнр
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка