Бунт на френски генерали! Ще успее ли Франция да избегне гражданската война

Pan.bg 03 май 2021 | 14:47 views (1132) commentaries(0)
img
ПАН.БГБунт на френски генерали и "джамията" Нотр Дам
Ще успее ли Франция да избегне гражданската война - въпросът престава да бъде чисто теоретиченИнститут РУССТРАТ. Изглежда това вече се превръща в мейнстрийм. В Турция адмиралите призоваха да променят политиката на Ердоган с отворено писмо, а във Франция генералите почти призоваха хората на барикадите.

Две дузини пенсионирани високопоставени военни кадри публикуваха отворено писмо в списание Valeurs Actuelles, в което формулираха проста мисъл: ако действащият президент Макрон не може да спре „разпадането на страната и разпадането на обществото от действията на ислямистите, ”Гражданската война е неизбежна в Пета република. И тя може да бъде спряна само чрез военен преврат.

Апелът е подписан от бившия командир на Френския чуждестранен легион, бившия адютант на френския премиер Пиер Мороа, бившия шеф на полицията в един от градовете на страната, други пенсионирани генерали наброяващи две дузини, почти сто офицери от средно ниво и близо хиляда други военнослужещи.

Тук би било възможно да се подиграем много по темата с добре познатия афоризъм, че младите лейтенанти успяват във военни преврати много по-добре от старите генерали, но трябва да се признае, че авторите на писмото наистина са прави за гражданската война.

Френският лидер Еманюел Макрон веднага нарече инцидента заплаха за Франция, сравнявайки го с опита на редица генерали да свалят от власт Де Гол, който се смята за един от националните герои на страната. Докато Марин Льо Пен подкрепи това писмо и призова здравата част на френската нация да призове пенсионираните военни да се присъединят към писмото.

Налице е дълбоко разделение в общество, дезориентирано в основните императиви. Единствената добра новина е, че пенсионерите не се вдигнаха директно на оръжие. Те се опитаха само да насочат вниманието на политиците към остротата на проблема. Но тази радост не е твърде голяма. Защото призивът им не беше чут от никого. Действащият министър на отбраната категорично посочи, че не е работа на военните, дори бившите, да се намесват в държавната политика. Лидерите на други системни партии игнорираха изцяло инцидента.

С изключение на популистите, които по всякакъв начин подчертават, че всеки опит да се върне крепостта на държавата е безусловен фашизъм. И на лидерът на Националния фронт Марин Льо Пен, която непрекъснато се застъпва за националната и
културна независимост на Франция, както и запазване на историческото наследство.

Но засега позицията на нейната партия се споделя от малко повече от 17,9% от французите, което е крайно недостатъчно за формиране на собствено правителство. И за изпълнението на декларираните от Националния фронт цели. Твърде много френски граждани смятат Льо Пен за националистически радикална.

По този начин отворено писмо на пенсионираните френски генерали подчертава плашещата дълбочина на идеологическата празнота на френското общество и отделянето на неговите политически лидери от обективната реалност.

Във Франция живеят 67 милиона граждани, включително над 5 милиона мюсюлмани. Това е най-голямата мюсюлманска общност в Европа. От една страна, те съставляват 7,46% от населението, но, от друга страна, само преди 15 години мюсюлманската общност не надвишаваше 2%. По темпове на растеж в страната като цяло тя надвишава „обикновените французи“ с 2,2 пъти, а в по-младите възрастови категории - до 18 години - с 3,5 пъти. Тоест, през следващите 15 години те вече могат да съставляват около 15-18% от населението на Франция и това вече е сериозно.

Това не е въпрос на религиозна принадлежност, а на прогресивно нежелание тези хора да се интегрират във френската култура и френските социални канони като цяло. Именно това се превръща в ключовата причина за ескалиращия конфликт.

Вместо да адаптира обществото, като същевременно запазва културно-историческите традиции, Франция все по-открито се впуска в борбата с така наречената нулева толерантност, когато победата на едни е възможна само чрез безусловното поражение на други. И тъй като никой не иска да бъде губещ, рано или късно невъзможността за постигане на собствените интереси в мир неизбежно ще се превърне в убеждението, че това е възможно само със сила. И тогава гражданската война във Франция наистина ще стане неизбежна.

Дали управляващият елит на френския политически елит ще може да разбере тази идея, се превръща в най-важния въпрос днес.


източник
политическое обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка