Полша: Присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде обсъждано през юни

Pan.bg 03 май 2021 | 17:17 views (429) commentaries(0)
img
пан.бг


Дуда обяви разговори за присъединяването на Украйна към НАТО на срещата на върха през юни
Декларацията, че Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на алианса, беше направена на срещата на върха в Букурещ през 2008 г.

Темата за присъединяването на Украйна към НАТО ще бъде обсъдена на предстоящата среща на върха на Северноатлантическия алианс през юни. Това съобщи в понеделник полският президент Анджей Дуда на съвместна пресконференция с украинския лидер Владимир Зеленски.

"Казах на президента Зеленски за предстоящата среща на върха на девет от страните от НАТО от нашия регион, която ще се проведе в Букурещ след седмица. Ще говорим за сигурността. Мисля, че въпросът за Украйна и Беларус ще бъде важна тема там, особено Украйна и руското присъствие на украинската граница “, каза полският лидер.

"Говорихме за предстоящата среща на върха на целия Северноатлантически алианс, която ще се проведе след месец и половина. Тя ще се проведе в Брюксел в средата на юни. Тази тема [за сигурността на Украйна] ще бъде обсъдена там с увереност ," той добави.

"Първо, това е въпросът за сигурността на Украйна и в това отношение сигурността на цяла Централна Европа. И второ, това е и въпросът за официалното посочване на Украйна на пътя, който тя трябва да поеме в посока на членството, пътна карта към това членство, което сега е от основно значение и за което се бори Украйна “, каза той.

На срещата на върха през април 2008 г. в Букурещ Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че „Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членки на НАТО“, но отказа да предостави на двете страни планове за действие за подготовка за членство в алианса, което е първата стъпка в правната процедура за присъединяване.страни към организацията. Според експерти от Брюксел през следващите 12 години Киев и Тбилиси е по-вероятно да се отдалечат от перспективата за присъединяване към алианса. НАТО не приема държави с нерешени териториални проблеми, тъй като тяхното членство може да въвлече целия алианс във военен конфликт.

През февруари 2019 г. Върховната Рада на Украйна одобри изменения в конституцията, осигурявайки стремежа на страната да се присъедини към НАТО с формулировката „необратимостта на евроатлантическия курс на Украйна“. Осигуряването до 2020 г. на пълна съвместимост на въоръжените сили
на Украйна с армиите на страните от НАТО е залегнало в новата военна доктрина на страната, приета през 2015 г. По-рано Украйна получи статут на партньор на НАТО с разширени способности.


© EPA-EFE / ALESSANDRO DI MEO


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка