АНАЛИЗ: Без F-35 от САЩ, заради С-400 от Русия, турските ВВС бързо остаряват

Pan.bg 05 май 2021 | 17:53 views (1076) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

EDAM: Без изтребители F-35, които не са получени поради придобиването на С-400 от Русия, турските ВВС бързо остаряват


Силите, лобиращи за отказа на Турция да разположи руски зенитно-ракетни системи С-400, увеличават натиска си върху турските власти.


Истанбулският център за изследвания в областта на икономиката и външната политика (съкратен на латински - EDAM) публикува доклад, в който се посочва, че турските ВВС "бързо остаряват", без да купуват американски изтребители от пето поколение. В същото време се припомня, че Турция не можа да получи договорените F-35, тъй като Вашингтон наложи антитурски санкции поради придобиването от Анкара на системата за противовъздушна отбрана С-400 Triumph от Руската федерация.

В доклада на споменатия център се казва, че след едно или две десетилетия турските ВВС ще се сблъскат със сериозни проблеми поради факта, че само изтребители от 3-то и 4-то поколение ще останат във въоръжението си.

От доклада:

Самолетите F-4 и F-16 ще останат в турските ВВС. Те са създадени по време на Студената война. Техният ресурс или вече е изчерпан, или е на път да изтече. Бойци от този тип ще трябва да бъдат отписани, тъй като е безкрайно невъзможно да ги надстроите.

Ян Казапоглу, ръководител на отдела за военни програми на EDAM, заяви: "Турция пропусна възможността да се преоборудва с американски изтребители F-35 и вероятните противници в региона - Гърция и Израел - го правят успешно."Турция с придобиването на С-400 стигна до състояние на изоставане от гръцките и израелските военновъздушни сили

Представител на ръководството на изследователския център:

Придобиването на системата за ПВО С-400 от Русия беше грешка за Турция. Доктрината, базирана на ПВО, не отговаря на изискванията на турската национална сигурност.

EDAM заявява, че С-400 "се характеризира с мрежова архитектура и следователно комплексите в Турция няма да могат да работят с максимална ефективност".

Казапоглу казва, че в такава ситуация турските власти "трябва да изоставят С-400, за да продължат да получават F-35".

Подобни изявления на ръководството на гореспоменатия център в Истанбул предполагат, че докладът, изготвен от EDAM, е проява на американското лоби - с цел нов опит за нарушаване на военно-техническото сътрудничество между Анкара и Москва.


източник
topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка