В Русия е регистрирана еднокомпонентна евтина ваксина "Sputnik Light"

Pan.bg 06 май 2021 | 17:58 views (494) commentaries(0)
img
пан.бг

Лека ваксина Sputnik, регистрирана в Русия
Ефикасността на еднокомпонентната ваксина е била 79,4% от 28-ия ден след получаване на имунизация

В Русия е регистрирана еднокомпонентна ваксина срещу коронавирус "Sputnik Light", следва от съобщението на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF).


"Министерството на здравеопазването на Руската федерация, изследователският институт NF Gamaleya и RDIF обявяват регистрацията на еднокомпонентна ваксина Sputnik Light срещу коронавирусна инфекция. Sputnik Light е първият компонент на коронавирусната ваксина Sputnik V", съобщението казва.

Ефикасността на еднокомпонентната ваксина "Sputnik Light" е била 79,4% от 28-ия ден след получаване на имунизацията. Степента на ефикасност от около 80% , надвишава тази на много ваксини, изискващи две игли.

Изчисляването на ефективността е извършено въз основа на данни от руснаци, които са получили само една инжекция като част от гражданската програма за масова ваксинация и не са получили втора инжекция по някаква причина в периода от 5 декември 2020 г. до 15 април 2021 г. .

Честотата сред ваксинираните граждани, започвайки от 28-ия ден от датата на имунизацията, е само 0,277%.

"Sputnik Light" е ефективен срещу всички нови щамове на коронавирус според резултатите от лабораторни изследвания на N.N. N.F.Gamalei.Износ на ваксини

Според шефа на RDIF Кирил Дмитриев, цитиран в съобщението, двукомпонентният Sputnik V остава основният инструмент за ваксинация в Русия, докато еднокомпонентният Sputnik Light ще бъде изнесен за чуждестранни партньори и ще помогне за ускоряване на ваксинацията в редица страни.

"Sputnik Light" ваксина с една инжекция значително намалява вероятността от тежки случаи на заболяването, които водят до хоспитализация. Това "Sputnik Light" има достъпна цена под 10 $ ", - каза Дмитриев.

© Михаил Джапаридзе / ТАСС
източник
ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка