ЕС стартира разработването на собствено електромагнитно релсово оръдие

Pan.bg 07 май 2021 | 08:29 views (442) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

Под егидата на Европейската агенция за отбрана (EDA) официално стартира проектът PILUM, в рамките на който се планира да се разработи електромагнитно релсово оръдие, способно да поразява цели на разстояние до 200 км. Според Naval News на този етап Френско-германският изследователски институт в Сейнт Луис трябва да проведе теоретични и експериментални изследвания, за да запълни научно-технологичните пропуски, които възпрепятстват прилагането на концепцията за електромагнитна релса като далекобойна артилерийска система .

Този етап на изследване се предвижда за 24 месеца. Резултатите ще бъдат проучени от Европейската комисия, EDA и заинтересованите членове на ЕС, които ще трябва да определят бъдещето на проекта.Консорциумът PILUM, в допълнение към института Saint-Louis, ще включва водещи разработчици и системни интегратори от Франция, Германия, Полша и Белгия. Предложената концепция предполага използването на електромагнитно релсово оръдие като многофункционален корабен комплекс, способен да унищожава въздушни цели, включително най-новите изтребители и крилати ракети, повърхностни цели, а също и да нанася удари по сухоземни цели на брега.

Релсовото оръдие е оръжие, което използва електромагнитна сила за ускоряване на снаряд. В него снарядът на първия етап на изстрела става част от електрическата верига, движейки се между две контактни шини (оттук и името на инсталацията - релса). За да стреля, оръдието се нуждае от краткосрочно захранване с високо напрежение , което не може да бъде осигурено чрез просто свързване към електрическата мрежа.

Дълго време разработването на електромагнитно оръдие за флота се извършва в САЩ. През 2017 г. обаче Пентагонът, като е похарчил над 500 милиона долара за този проект, решава да го затвори. Аргументираха се, че разработените технологии е възможно да се използват в бъдеще, но на този етап военното ведомство не вижда перспективите за практическото приложение на инсталацията.Миналата година, обаче САЩ извършиха тестове на най-мощното в света електромагнитно оръжие.

Изследванията в тази посока бяха продължени от Пекин. През февруари 2019 г. стана известно за успешното изпитание на релсата от китайската армия. Снаряд от тяхното електромагнитно оръдие развива скорост от 2,5 км / сек и удря целта на разстояние 200 км. Засега не се знае нищо за по-нататъшното развитие на проекта.


изночник

милпрес

ПРИПОМНЯМЕ

ВМС на САЩ тестват най-мощното в света електромагнитно оръжие

Pan.bg 27 дек 2020ВМС на САЩ тестват най-мощното в света електромагнитно оръжие

Видео: Тестване от американския флот на най-мощното тайнствено
електромагнитно оръжие на релси

Релсовото оръдие е линейно моторно устройство, обикновено проектирано като оръжие, което използва електромагнитна сила за изстрелване на снаряди с висока скорост. Снарядът обикновено не съдържа експлозиви, вместо това разчита на високата скорост, маса и кинетична енергия , за да нанесе щети. Релсата използва двойка успоредни релси, по които плъзгащата се арматура се ускорява от електромагнитния ефект на ток, който тече по едната релса, в арматурата и след това обратно по другата релса. Той се основава на принципи, подобни на тези на хомополярния двигател.
Япония потвърди, че разработва релсово електромагнитно оръдие

Pan.bg 28 яну 2019
Л. Дойчинов
Агенцията за снабдяване, технологии и логистика на Министерството на отбраната на Япония, ATLA (Acquisition, Technology & Logistics Agency), демонстрира видеозапис, показващ експериментален образец на релсово електромагнитно оръдие с малък калибър (ЕМО), както и спомагателно и тестово оборудване. Това обяви седмичникът Jane's Defense Weekly. Според ATLA агенцията ще изразходва за периода от 2016 г. до 2021 г. финансови години 1 млрд. йени (9 млн. долара) за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) за развитие на бойно ЕМО. "Това е първият път, когато ATLA пуска в интернет реклама, която показва кадри от експерименталното оборудване, използвано за разработване на релсово електромагнитно оръдие", заяви говорител на ATLA, добавяйки, че в момента Япония работи върху опитен образец на EMО. Видеото за първи път бе показано на миналогодишния Симпозиум на отбранителните технологии, организиран от ATLA на 10-11 ноември в Токио. Във видеото от ATLA твърдят, че релсовото ЕМО, ако се захранва от електрически ток, превишаващ 2 MA, теоретично може да изстреля 10-kg снаряд със скорост 2000 m/s. Това не само ще увеличи разстоянието, но и ще повиши точността. Според експерти, последните разработки в областта на ЕМО се провеждат в Китай, който наскоро проведе тестове в морето, очевидно на ЕМО. През февруари се появиха изображения, показващи голяма кула с една цев, монтирана на универсалния десантен кораб на ВМС на КНОА, който вероятно е бил адаптиран за тестова платформа за ЕМ оръжия. Както е отговорил официалният представител на ATLA, той все още не може да потвърди дали най-новата EM оръжейна система може да бъде инсталирана на японските фрегати от следващо поколение тип Improved Atago, първият от които бе спуснат на вода на 30 юли 2018 г. Изявлението за очакваните характеристики на крайната версия на релсовото ЕМО показва, че това ще бъде оръжие с голям калибър с дулна енергия от около 20 MJ. Това е почти два пъти по-голяма от дулната енергия на 120-mm танкови оръдия, но по-малка от тази на ЕМО, разработено за американския флот от General Atomics и Bae Systems. Въпреки че няма информация кога може да започне използването на релсовите електромагнитни оръдия, има вероятност това да отнеме няколко години, преди тази технология да се използва успешно. Американските военни също работят по подобна оръжейна система.
Източник: Jane's Defense
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка