/ВИДЕО/: Най-голямото учение на НАТО от края на Студената война - „Артилерийски поздрав за Русия“

Pan.bg 07 май 2021 | 09:23 views (1462) commentaries(0)
img
pan.bg

Почти 30 хиляди военнослужещи от 26 държави. Сред участниците в маневрите Defender Europe, известни още като "Defender of Europe", има и необвързани държави - Украйна, Грузия и Молдова. Воденото от Вашингтон учение е най-голямото от края на Студената война.

"Заплахата е в това, че след тези учения част от военната техника остава на територията на страните, където са се провеждали ученията. Тоест по този начин има скрито натрупване на военна техника близо до руските граници", обяснява Алексей Леонков, военен експерт за списание "Арсенал отечества".

Според Пентагона, тези маневри са насочени към възпиране на потенциалните противници. Но всъщност географията на събитието - близо до руските граници - не остави място за фантазии за кого става въпрос. Западните медии изобщо не се притесняват да определят ученията като „артилерийски поздрав за Русия“.

Преди месец по същия начин пресата се опита да спекулира максимално с дейността на руските военни, които извършиха планирани маневри на собствена територия. Вестниците и телевизионните канали, доколкото можеха, съобщаваха за въображаемата заплаха за Украйна.

При такава реторика - пристигането на американските военни в пристанищата на Гърция, Словения, Албания, Хърватия и Германия - данъкоплатците на страните от НАТО би трябвало да го приемат практически като логично и оправдано. Полевата артилерия на американската армия вече започна отработка на бойна стрелба в Естония като част от учението, наречено "Бърз отговор".

По същото време в страните от Африка и Европа стартираха артилерийски стрелби „Огнен удар“. Военните също така ще провеждат тактически движения на отряди, тренировки за хвърляне на бомби и десантиране.

Много обикновени жители на страните от ЕС искрено не разбират защо са необходими подобни маневри. Например шведското издание на Proletären задава съвсем разумен въпрос: Нима ученията на НАТО близо до руските граници не са агресия? Шведски репортери подчертават, че в западните медии пишат за предполагаемата руска заплаха, но никой не е видял истинско проявление на тази заплаха.

"В много европейски държави възниква въпрос, защо всичко това е необходимо? Европейците живееха спокойно и не знаеха, че Русия може да представлява заплаха. И сега европейците виждат, че тези учения - вместо да защитават - напротив провокират Русия", каза Алексей Леонков, военен експерт за списание "Арсенал отечества".

На този фон Вашингтон отделя все по-щедри суми от своята хазна за да сдържа страховития
враг - Русия. По този начин само 130 милиона долара от американския военен бюджет отидоха за модернизация на авиобазата Campia Turzi в Румъния, за да я превърнат във важен център на НАТО в региона на Черно море. На този фон Европейският съюз покани САЩ, Канада и Норвегия да се присъединят към военната програма на Постоянното сътрудничество за сигурност и отбрана. И е очевидно, че входният билет за тези страни също ще струва много пари.

В Европа все повече хора си задават въпроса: наистина ли са необходими военни маневри, особено на фона на пандемията на коронавируса и продължаващата карантина в западните страни? Въпросът за целесъобразността на ученията беше повдигнат дори на ниво Европейски парламент. Освен това левите германски сили издадоха комюнике, призоваващо за оттегляне от участие в маневрите. Интересът на Германия е очевиден и разбираем - именно от ФРГ американците прехвърлят около 800 машини на територията на Унгария и Словения.

"Бундесверът, заедно с американските войски, могат свободно да преместват войски денем и нощем. Всичко това за провеждане на съмнителни учения. Освен това чуждестранните въоръжени сили не подлежат на комендантски час. Това е неразбираемо и силно съмнително, предвид пандемията от коронавирус", пишат германските медии.

Но трансферът на машини междувременно продължава. Само за подготвителния етап в Европа вече са доставени 1200 единици военна техника. И още 1000 бойни машини са преминали през процеса на разконсервация на територията на ЕС. Маневрите "Защитникът на Европа" ще продължат до юни. Ученията на НАТО в близост до руските граници се провеждат редовно от 2014 г. И всяка година мащабите и разходите им продължават да нарастват.Източник: vesti.ru Снимка: cdn-st1.rtr-vesti.ru Видео: Россия 24 / youtube

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка