Почина Иван Налбантов голям артист и поет , приятел на воините от ВВС и сп. КРИЛЕ

Pan.bg 10 май 2021 | 23:31 views (403) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Почина Иван Налбантов голям артист и поет , приятел на воините от ВВС и сп. КРИЛЕ. Дългогодишен актьор в Театъра на Българската армия.

Любимец на армейската публика.

Поклон пред паметта му!

Не мога с Всекиго да се простя -
забързаните влакове не чакат.
Задъханите влакове свистят
на релсите по дългото разпятие.

Не мога с всекиго да се простя -
В очите ми ирония играе.
И стигнал сам до края на света,
пак се завръщам... в себе си. Това е.

Иван НалбантовРоден е на 5 август 1940 година. Завършва средно образование в Карлово и ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. д-р Кръстьо Мирски.

Участва в различни самодейни колективи. След завършване на средното образование е приет за студент по българска филология в Софийския държавен университет и по актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Като студент много често е гостувал на пионерския лагер „Гена Павлова“ в „Алтъпармак“ и е показвал кратки сценични етюди. Играе в Държавния театър в Сливен в периода (1965 – 1967). От 1967 година е актьор в трупата на Театър „Българска армия“.

Иван Налбантов има над 100 роли в театъра , телевизията и киното. Удостоен е с почетното звание „Заслужил артист“. Носител е на много български и чуждестранни награди, сред които „Золотая муза“, Награда на Министерството на просветата на Унгария, Международна награда на името на Ахмад Ал-Ахмади и други. Лауреат е на национални конкурси за художествено слово. Обявен е за най-добрия рецитатор сред актьорите в България.

В свободното време пише поезия и проза. Преподавател е по „Сценична реч“ в НАТФИЗ, доцент. Води клас по актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в Пловдив. Негов асистент е актьорът Стефан Попов от Пловдивския театър.

Член е на Съюза на българските писатели.

През април 2019 г. е обявен за носител на наградата за цялостно творчество на годишните награди „Аскеер“.[6]

Умира на 10 май 2021 г.Из уикипедия


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка