Тръмп планирал да изтегли войските от Афганистан, Ирак, Сирия, Германия и африканските страни

Pan.bg 18 май 2021 | 07:14 views (580) commentaries(0)
img
пан.бгМедии: Тръмп искал да върне почти всички отвъдморски американски военни веднага след изборите
Според портала Axios бившият американски лидер планирал да изтегли войски от Афганистан, Ирак, Сирия, Германия и африканските страни.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, след поражението си на президентските избори през ноември миналата година, възнамерявал да върне у дома всички американски войски в Африка, както и в Афганистан, Германия, Ирак и Сирия възможно най-скоро. Това съобщава информационният портал Axios с позоваване на своите източници.


Според тях на 9 ноември миналата година един от най-близките помощници на 45-ия американски президент Джон Макенти е предал на пенсионирания полковник Дъглас Макгрегър, който се е съгласил да заеме поста старши съветник на министъра на отбраната същия ден , "лист хартия с няколко бележки върху него", добавяйки: "Това е, което президентът иска да направите." Листът съдържал списък от четири точки: "Изтеглете ни от Афганистан. Изтеглете ни от Ирак и Сирия. Завършете изтеглянето на войските от Германия. Изведете ни от Африка."

Според Аксиос Макгрегър "бил шокиран" и казал на Макентий, че се съмнява, че Пентагонът ще успее да изпълни заповедта преди встъпването в длъжност на победилия от демократите Джо Байдън на 20 януари. "Тогава се оттеглете, доколкото можете", казал му помощника на Тръмп. Според Макгрегър, Министърът на отбраната Кристофър Милър вероятно не би могъл да действа в рамките на своите правомощия за изтегляне на войските от Афганистан възможно най-скоро. Действащ съветник шефът на Пентагона посочил необходимостта от официална заповед от Тръмп. В същото време помощникът на Макентий се обадил на Макгрегър на следващия ден, като признал, че не знае как да формулира меморандум, който президентът трябва да подпише, и помолил за помощта му.


Отхвърляне на инициативата

В резултат на 11 ноември Милър получил заповед от Тръмп: „Всички американски войски трябва да бъдат изтеглени от Сомалия до 31 декември 2020 г. Всички американски войски трябва да бъдат изтеглени от Афганистан до 15 януари 2021 г.“ Милър и председателят на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ (АФ) генерал Марк Мили бяха „шокирани“ - не бяха проведени консултации по този въпрос, последствията от него не бяха разгледани, отбелязва порталът. Според него инициативата за издаване на заповедта идва от самия Тръмп, почти никой в ​​Белия дом дори не е знаел
за това, освен Макентий и неговия персонал.

Робърт О'Брайън, който тогава беше помощник на президента по националната сигурност, убедил Тръмп да отложи заповедта и да проведе среща, която се провежда в Овалния кабинет на Белия дом в продължение на 48 часа. Там О'Брайън, Милър и Мили се противопоставят на инициативата. След консултации Милър обявява, че властите възнамеряват да оставят 2,5 хиляди от своите войски в Афганистан и Ирак до 15 януари 2021 година. Порталът подчертава, че администрацията на Тръмп не е обсъждала този въпрос нито с Конгреса, нито с неговите съюзници.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка