Атлантици: Настояваме външни експерти да разследват инцидента с падналия МиГ-29

Pan.bg 14 юни 2021 | 23:31 views (656) commentaries(0)
img
Из "Позиция на Атлантическия съвет на България след трагичния инцидент с МиГ-29, който падна в Черно море край Шабла по време на военно учения".

"Пилотска грешка" изглежда най-удобна за лобито, заинтересовано руските самолети да останат възможно най-дърго

"Българското гражданско общество следи с жив интерес развитието на случая. Изглежда, че „пилотска грешка“ би било политически най-удобното заключение, защото на пръв поглед ще снеме голяма част от вината от всички по веригата на отговорността. Затова очакваме заинтересованите да се изкушат да го прокарат пред обществото.

Затова още веднъж НАСТОЯВАМЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В РАЗСЛЕДВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМИ ВЪНШНИ ЕКСПЕРТИ от наши съюзници и партньори, които имат опит в експлоатацията и поддръжката на МиГ-29. Със съжаление трябва да кажем, че само тогава можем да имаме доверие на разследването и само тогава можем да сме сигурни, че са проучени всички възможни версии и причини.

Известно е на всички, че съществуват военни, бизнес и политически кръгове – както в отбраната, така и извън нея, които имат огромен професионален, финансов и особено политически интерес от продължаването на експлоатацията на МиГ-29 в българските Военновъздушни сили. Очевидно е, че представители на тези кръгове не могат да бъдат безпристрастни (както видяхме и от поведението и от думите на бригадния генерал Русев), поради което е недопустимо те да участват в разследването, камо ли да го водят.
Cui Bono или КОЙ ИМА ИЗГОДА?

Версията "пилотска грешка" при тези условия изглежда най-удобна за лобито, заинтересовано от оставането на въоръжение на старите съветски самолети възможно най-дълго.

Това би осигурило:
- да продължаваме да изливаме дефицитните си пари за отбрана в джоба на тези, които ни обявиха за свой враг;
- да продължаваме да бъдем зависими за най-силните си оръжия от същите тези, които ни считат за неприятел;
- да продължаваме да поддържаме способност, която няма оперативно приложение за военно време и за която има икономически по-изгоден заместител.

Ще изчакаме резултатите от разследването, но междувременно настояваме за отговор:

Ще бъдат ли поканени външни, независими участници в него?

източник
Фактор.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка