Военни експерти: Има много въпроси за операциите на талибаните в Кандахар, Кундуз и Панджишър

Pan.bg 11 сеп 2021 | 00:11 views (962) commentaries(0)
img
пан.бгВоенни експерти: Има много въпроси относно операциите на талибаните в Кандахар, Кундуз и Панджишър

Обсъжда се въпросът за положението в афганистанската провинция Панджшир, която наскоро мина под контрола на талибаните . Макар, че представители на милицията на Масуд -младши казват, че „все още запазват контрола над ключови точки от долината Панджшир“, думи които талибаните наричат ​​фалшиви.


Докато обсъждат ситуацията, военни експерти коментират операциите, извършени от талибаните в долината Панджшир, а преди това в големите градове на страната:

Има много въпроси относно операциите на талибаните.

Сред основните въпроси са следните: Кой точно при талибаните развива операциите? Освен това тук говорим не само за Панджшир, но и за операции за бързо превземане на големи афганистански градове, включително Кандахар, Кундуз и др.

При превземането на градове талибаните използваха тактиката за бързо настъпление от различни посоки, като едновременно затваряха пръстена около населените места. Нещо повече, талибаните се приближиха до Кандахар от поне три посоки в големи отряди, които първоначално бяха разделени на поне 230 км.

След това напредналите групи, които всъщност са специални части, навлязоха в градовете, заеха позиции на най -високите сгради, ключовите кръстовища и инфраструктурни съоръжения. Освен това бяха унищожени местат на активна съпротива, след което афганистанските сили за сигурност просто се предадоха на талибаните или, маскирани като цивилно население, изоставяйки оръжията си, излязоха през някои транспортни коридори, ако имаше такава възможност.

Друг важен въпрос, обсъждан от военни експерти: Как се осъществява комуникацията между отделните талибански части по време на превземането на Панджир и големите афганистански градове? Малко вероятно е групата да има някакво "мега-напреднало" оборудване, което би позволило не само да комуникира в планината, често от противоположните страни на хребетите, но и да използва защитени комуникационни канали.

Следователно се изразява съображение, според което военните от Коалицията, които все още бяха в забележимо количество в Афганистан, лесно биха могли да прекъснат комуникационните канали на талибаните, което поне значително би усложнило терористичните операции за завладяване на Кундуз и Кандахар. Биха могли, но ... Те просто не са го направили. Защо?!

Отбелязва се, че подготовката и провеждането на операции се отличаваха със специални разработки. Съответно планирането на превземането на градовете и Панджишър очевидно не е направено от „аматьори в сандали“.


Има обаче и такива експерти, които смятат случващото се за „добре режисирано театрално представление, в което талибаните се преструват, че извършват светкавични операции, афганистанската армия се преструва, че им се съпротивлява, а на Запад продължават да се преструват, че са много загрижени за всичко това. "
Има обаче и такива експерти, които смятат случващото се за „добре режисирано театрално представление, в което талибаните се преструват, че извършват светкавични операции, афганистанската армия се преструва, че им се съпротивлява, а на Запад продължават да се преструват, че са много загрижени за всичко това. "

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка