Лондон - Ню Йорк за 1,5 часа: австралийски химици с катализатор за хиперзвуков самолетен двигател

Pan.bg 11 сеп 2021 | 00:36 views (1058) commentaries(0)
img
пан.бг


От Лондон до Ню Йорк за час и половина: австралийски химици разработват катализатор за хиперзвуков самолетен двигател


Авиоконструкторите опитаха да транспортират пътници със свръхзвукова скорост още през ХХ век - със самолети от типа „Конкорд“. В СССР - Ту -144. Съдбата на проектите е добре известна. Съдейки по новините, настоящият напредък е узрял за реанимиране на идеята за пътуване със свръхзвукова скорост . Едва сега учените възнамеряват да отидат по-далеч, опитвайки се да създадат работеща схема за многоместен граждански транспорт, способна да преодолее хиперзвуковия праг.


Едно от добре познатите явления във физиката, с който се сблъсква всеки специалист по аеродинамика, е прегряването на материята при свръхвисоки скорости. Изборът на правилната комбинация от материали и търсенето на налични технологии за решаване на този проблем в областта на гражданското въздухоплаване датират отдавна. А в Австралия вчера обявиха резултатите от тестването на феноменална опция. Това е специална сплав от метали, покрита със зеолит, която в определена фаза изпълнява функцията на катализатор за необходимите реакции в силовата установка.

Работата е извършена от учени от Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT University, Мелбърн). При производството на композицията бяха използвани най -новите технологии: „експерименталният“ материал беше отпечатан на 3D принтер. Въз основа на резултатите от експериментите се стига до заключението: характеристиките на работата на катализатора, позволяват сплавта да издържа на температурен режим, съответстващ на степента на нагряване при скорости от пет и повече маха, и по -специално при скорост от 6100 км / ч


Журналистите успяха да изчислят, че тези параметри са близки до хиперзвуковите и при такива скорости разстоянието от Ню Йорк до Лондон може да бъде изминато за около час и половина. По -консервативните прогнози предполагат, че времето за търговски пътнически полети може да бъде съкратено до около три до четири часа.

RMIT University не говори за някакъв сензационен пробив, като отбелязва само първите успешни стъпки в тази посока. Какви успехи австралийските химици възнамеряват да постигнат в бъдеще и ще помогнат ли чудодейните катализатори на практика за уверено преодоляване на хиперзвука? Въпросът е отворен. Въпреки че перспективите са обещаващи - и не само в самолетостроенето. И не сама в цивилното.

Автор:
Николай Сталнов
Използвани снимки:
Кралски технологичен университет в Мелбърн rmit.edu.au
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка