Столтенберг: беше невъзможно НАТО да остане в Афганистан, след напускането на САЩ

Pan.bg 11 сеп 2021 | 06:24 views (785) commentaries(0)
img
пан.бгСтолтенберг: беше невъзможно НАТО да остане в Афганистан след напускането на американските сили
Както каза генералният секретар на алианса, за европейските съюзници би било трудно да накарат парламентите да разпределят допълнителни средства и да увеличат военния контингент в страната.

Съюзниците на САЩ по НАТО нямаше да могат да продължат военната операция в Афганистан след изтеглянето на американски войски оттам. Генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг призна това в интервю за The New York Times, публикувано в петък на неговия уебсайт.

Столтенберг заяви, че през април президентът на САЩ Джо Байдън е провел консултации с партньорите по НАТО относно изтеглянето на войските от Афганистан и "всички съюзници са се съгласили" с неговото решение. „Без САЩ за останалите съюзници би билс трудно да продължи военната кампания“, каза Столтенберг.

„Това е нереалистичен вариант“, призна генералният секретар на НАТО, отбелязвайки, че задържането на военни контингенти от страните членки в Афганистан неизбежно би довело до увеличаване на военните им разходи. Според него „за европейските съюзници би било изключително трудно да накарат парламентите да разпределят допълнителни средства и да увеличат военния контингент в Афганистан като част от кампания, инициирана за защита на интересите на САЩ“.

„Всички разбирахме, че това би било трудно решение, че сме били изправени пред труден избор - да напуснем, рискувайки връщането на власт на радикалното движение талибани , или да останем, което щеше да доведе до нови битки и жертви ”, - обясни Столтенберг. Според него всички страни от НАТО са били наясно с неизбежността на падането на правителството в Кабул и връщането на властта на талибаните. На въпрос дали изтеглянето на американските войски е провокирало падането на афганистанското правителство, секретарят на алианса отговори, че това се дължи главно на "колапса на политическото и военното ръководство" на страната.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка