И все пак Русия ще има база в Порт Судан на Червено море

Pan.bg 13 сеп 2021 | 00:13 views (1281) commentaries(0)
img
пан.бгСтанаха известни условията за подписване на споразумение за разполагане на пункт MTO на ВМС на Русия в Порт Судан


Судан искаше да измени споразумението за изграждането на военноморска база на руския флот в Порт Судан в Червено море. Промените ще засегнат няколко точки от споразумението.


Според РИА Новости, позовавайки се на източник във военното ведомство, суданските власти възнамеряват да получат икономическа помощ от Русия, докато споразумението за отдаване под наем на територия за руски логистичен център се подписва за период от пет години с възможност удължаване с още 25 години. Според източника Москва все още не е дала отговор на предложението на Хартум.

Фактът, че новите власти в Судан възнамеряват да изменят споразумението, стана известен в началото на юни тази година. Ставаше дума почти за отказ да се представи територията. Както каза тогавашният началник на щаба на въоръжените сили на Судан Мохамед Усман ал-Хюсеин, споразумението с Москва е подписано от бившето правителство на Судан, а сегашното възнамерява да го преразгледа.

През април тази година Хартум започна да бави руснаците, а американски служители станаха чести посетители на Судан, макар, че САЩ преди това бяха обявили страната за убежище за терористи. Но веднага щом стана известно, че Русия може да получи база в Червено море, Вашингтон незабавно премахна всички ограничения от Судан и предложи финансова помощ.

Според експерти Хартум се опитва да избие възможно най -високата цена от Москва, като противопоставят Вашингтон. Времето ще покаже дали Русия ще се съгласи с такива условия, но точка в Червено море няма да навреди на руския флот.


източник


тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка