NYT: След месец Иран ще получи възможност да създаде ядрена бойна глава

Pan.bg 14 сеп 2021 | 17:13 views (756) commentaries(0)
img
pan.bg

Иран е на около месец от получаване на достатъчно количество материал, необходим за направата на една ядрена бойна глава. За това The New York Times позовавайки се на становищата на експерти, които са анализирали последните доклади на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) за Иран.

Подобно предположение, отбелязва изданието, вероятно ще принуди САЩ и техните съюзници да ускорят усилията за възстановяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г. - Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма (СВПД), от който САЩ се оттеглиха през 2018 г.

Сравнявайки данните на МААЕ, експертите, посочени от вестника, стигнаха до извода, че през последните месеци Иран се доближи до възможността за създаване на ядрена бойна глава, като за това натрупа достатъчно количество обогатен уран.

Тези анализатори смятат, че Техеран е на "около месец" от този етап, докато представители на федералните ведомства на САЩ, които, както припомня вестникът, имат достъп до класифицирана информация, смятат, че Иран ще успее да достигне това ниво през следващите няколко месеца. Създаването на технология за доставка на такава бойна глава, например с помощта на ракета, ще отнеме още известно време.

„Независимо от това“, казва The New York Times, „Иран никога не е бил толкова близо до придобиването на [ядрени] военни възможности от времето на сключване на ядреното споразумение при [президента] Барак Обама през 2015 г. <...> Повече от три години след това, след като Президентът Доналд Тръмп се оттегли от сделката, Иран изглежда е успял в бавните и постоянн усилия за възстановяване на [ядрените] възможности на страната".

Във Виена от април се водят преки очни преговори между Иран и международната „петица“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалния му вид. Експерти в три работни групи разработват текста на споразумение за възобновяване на изпълнението на СВПД: за премахване на американските санкции срещу Иран (и по -нататъшното завръщане на САЩ към сделката) и за изпълнение на ядрените задължения на Иран, от които той значително се отклонява.

Представители на държавите - участници по сделката, също провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, която сега обмисля възможност да се върне към нея. Преки преговори между американските емисари и иранските представители във Виена все още не са проведени.

Източник: news.rambler.ru Снимка: unn.com.ua

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка