Макрон и Байдън ще обсъдят въпроса за подводниците през следващите дни

Pan.bg 20 сеп 2021 | 07:38 views (345) commentaries(0)
img
пан.бгМакрон и Байдън ще обсъдят въпроса за подводниците през следващите дни
Преговорите между двамата лидери ще се проведат с цел „постигане на напредък по този въпрос“, каза Габриел Атал, говорител на френското правителство.


Проблемите, причинени от отказа на Австралия да закупи френски подводници, ще бъдат обсъдени през следващите дни от френския президент Еманюел Макрон и американския му колега Джо Байдън. Това съобщи в неделя официалният представител на френското правителство Габриел Атал, говорейки в ефира на телевизионния канал BFM.


"Президентът Байдън се обърна към президента Макрон с предложение за обсъждане на ситуацията. Разговорът ще се проведе в следващите няколко дни", каза говорител на правителството. В същото време, на въпрос от журналисти дали ще има такъв разговор между Макрон и китайския президент Си Дзинпин, Атал отговори, че няма информация по тази тема.

По думите му преговорите между Макрон и Байдън ще се водят с цел "да се постигне напредък по този въпрос". "В центъра на тази криза преди всичко има стратегически интереси, а не икономически. Тоест това е въпросът за силите, разположени в Индо-Тихоокеанския регион, въпросът за нарушаване на баланса на силите. Това е част от нашето бъдеще и отношенията ни с Китай ", каза Атал.

"Не трябва да забравяме, че Франция е страна от Индо -Тихоокеанския регион, тъй като нейната територия се намира там - Нова Каледония, французите живеят там, френските военни са разположени там", припомни говорителят на правителството.


Интересите на ЕС

„Но този въпрос засяга и интересите на Европейския съюз, тъй като предвид напрежението в отношенията между Китай и САЩ, трябва да потвърдим нашата стратегическа автономия в този регион“, продължи Атал. „На това ще бъдат посветени различните преговори на Франция през следващите седмици и месеци, нейните действия и желанието й да продължи напред във възникналия проблем“, добави той.

"Заедно с Европа Франция се стреми да окаже влияние в света, по-специално в онези зони, където става очевидно, че напрежението там се увеличава. Нашата цел е да направим индо-тихоокеанската зона свободна, да я направим зона за свободно плаване. Индо-тихоокеанският регион трябва да се превърне в място, където ще се спазва автономията на различни държави, където ще бъде осигурено нормалното им съществуване “,- каза представител на френското правителство.

В същото време той добави, че въпросът за стратегията на ЕС в
Индо-Тихоокеанския регион и преразглеждането на тази стратегия „трябва да премине и да бъде завършен по време на предстоящото френско председателство на ЕС“. "В момента сме в самото начало на този процес. Но вече можем да кажем, че въпросът за гарантиране на стратегическата автономия на ЕС и гарантиране на неговия суверенитет получава много широка подкрепа в общността", каза той. "За разлика от американския курс на военна конфронтация с Китай, ние се придържаме към курс на икономическа конкуренция с Китай, който обаче понякога може да приеме много остри форми", каза Атал.

В същото време той избягва да отговори на въпроса как точно тази криза ще се отрази на отношенията на Франция с НАТО. Той отбеляза само, че след думите на президента Еманюел Макрон за „мозъчната смърт на НАТО“ „започна много работа, преразглеждане на стратегията, за да се изясни ясно ситуацията с НАТО, неговото функциониране и неговите приоритети“. „И тези заключения ще бъдат направени следващата година на среща на върха на представители на страните от НАТО в Мадрид“, - каза Атал.
Разрушаване на договора

Връщайки се към въпроса за подводниците, в хода на интервюто той уточни, че Франция в предстоящите преговори „ще поиска изясняване на позицията“. „Искаме да получим обяснение какво точно е причинило тази стъпка, която считаме за грубо нарушение на доверието“, каза той.

Според Aтал, както френският външен министър Жан -Ив Льо Дриан, така и френският министър на въоръжените сили Флоренция Парли „са провели поредица от преговори през последните седмици с австралийските си колеги - и никога не се е говорило за прекратяване на договора и промяна в стратегията от страна на Австралия. "... Атал потвърди в същото време, че Франция ще поиска плащането на неустойка във връзка с прекратяването на договора.

Атал отбеляза, че при решаването на този проблем е необходимо да се постигне напредък по всички точки. "Защото не може да се говори за съюз при липса на доверие. Франция е отговорна страна, а Австралия и САЩ са нейните важни партньори", каза Атал. Отговаряйки на въпроси, той подчерта, че в този случай не е "унизена" не Франция, "а тази страна, която не уважава думата си, държава, която се отказва от целта да спечели стратегическа автономия, предпочитайки да се скрие зад гърба на друга държава . " "Франция, от друга страна, изпълни задълженията си", каза говорител на правителството.

Австралия, Обединеното кралство и САЩ на 16 септември обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от споразумението, по-специално Австралия планира да построи най-малко осем ядрени подводници с помощта на американски и британски технологии, първата от които ще постъпи на въоръжение през 2036 г., както и да преоборудва въоръжените си сили с американски круизи ракети. Поради това Канбера наруши най -големия договор за отбрана в своята история с Франция, където това решение вече беше наречено удар с нож в гърба. КНР предупреди, че създаването на AUKUS ще влоши надпреварата във въоръжаването, и призова членовете на алианса да изоставят манталитета на епохата на Студената война и тесногръдите геополитически концепции.

На фона на сделката за подводници, Париж обяви незабавно изтегляне за консултация от своите посланици от САЩ и Австралия.

© REUTERS / Benoit Tessier


изтомник


тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка