Хазарите в Афганистан ще окажат въоръжена съпротива , ако талибаните не изпълнят обещанията си

Pan.bg 22 сеп 2021 | 07:26 views (644) commentaries(0)
img пан.бг


Хазарите в Афганистан възнамеряват да се върнат към въоръжена съпротива , ако талибаните не изпълнят обещанията си


В същото време лидерът на общността Мохамад Карим Халили изрази надеждата, че под натиска на международната общност талибаните няма да налагат волята си на цялото население и страната и ще избегнат гражданската война

Представители на шиитското малцинство в Афганистан - общността Хазари - ще се върнат към въоръжена конфронтация с талибаните , ако не изпълнят обещанията си и не се въздържат от тирания. Това заяви бившият вицепрезидент на Афганистан Мохамед Карим Халили, лидерът на общността Хазари, една от основните етнически групи в страната.

"Към днешна дата видяхме техния временен кабинет на талибаните, който по никакъв начин не ни включва. Продължаването на този процес е неприемливо за други политически сили и етнически групи", каза Халили. "Няма съмнение, че такова състояние на нещата ще стане непоносимо за таджики и узбеки и те заедно с хазарите ще се върнат на бойното поле", каза Халили, отговаряйки на въпрос от кореспондент на ТАСС дали хазарите са готови да се присъединяват към въоръжената съпротива срещу талибаните.

В същото време той изрази надежда, че под натиска на международната общност движението талибани, което дойде на власт, няма да наложи волята си на цялото население и страната ще избегне гражданска война. „Ние продължаваме да полагаме усилия и се надяваме, че талибаните ще се поучат от 90 -те години и под международния натиск ще бъдат готови да създадат приобщаващо правителство, както и да се въздържат от тирания и няма да налагат волята си на цялото население на Афганистан и страната няма да се потопи в бездната на гражданската война. като през 90 -те години ", каза Халили.

„Не трябва да ни принуждавате да поемем по пътя на въоръжената борба, за да защитим живота и основните права на нашия народ“, предупреди ръководителят на общността Хазари.

Според него настоящата ситуация в Афганистан е не само вътрешен проблем, но и заплаха за глобалната сигурност. „Надявам се, че бедността, войната и наркотиците, от една страна, и липсата на легитимна система на управление, подкрепена от хората и международната общност, от друга, няма да накарат Афганистан отново да се превърне в огнище на терористични групи, които не само унищожават Афганистан, но и застрашават
международната сигурност “, каза Халили.Бягството на ГаниСпоред Халили правителството на бившия президент на Афганистан Ашраф Гани осуети постигнатите от Висшия съвет за национално помирение споразумения с представители на радикалното движение талибани за създаване на кабинет, който да отговаря на интересите на всички политически сили и етнически групи в страната.

"По време на председателството на Ашраф Гани се придържахме към мирна политика спрямо талибаните. Аз бях един от ключовите инициатори на мирния подход, насърчаван от Висшия съвет за национално помирение - каза Халили. - Ние се съгласихме да се създаде правителство, което да признава правата на всички етнически групи и политически сили, и талибанската страна се съгласи с това. Правителството на Гани обаче осуети този план. Като тайно избяга и остави всичко на талибаните, то създаде условия за идването на власт на тази група. "
За хазаритеХазарите съставляват една от най -многобройните етнически групи в Афганистан. По -голямата част от населението е концентрирано в провинциите Кабул (на изток от страната), Херат (на запад) и северните райони на страната. Религиозно те са шиитски имамити и шиитски исмаилити. Тъй като никога не е имало преброяване в Афганистан, няма точна информация за техния брой. Според Халили хазарите от шиитския мазхаб са третата по големина етническа група в Афганистан. Милиони хазари са напуснали тази страна за 40 години война и живеят като мигранти в Иран, Пакистан, Европа, Австралия и Северна Америка.

През 90 -те години хазарите се бият срещу талибаните като част от Северния алианс, заедно с етническите таджики и узбеки. След като движението дойде на власт през август тази година, талибанските бойци взривиха паметник в провинция Бамиян (централната част на страната) на лидера на шиитската милиция Абдул Али Мазари, който е основател на Партията на ислямското единство, представляваща интересите на Хазарите.

Мохамад Карим Халили стана лидер на тази партия в средата на 90-те години след смъртта на Абдул Али Мазари. В администрацията на Хамид Карзай през 2004-2014 г. той служи като втори вицепрезидент на Афганистан. От 2017 г. той оглавява Висшия съвет за национално помирение. Като председател на партия Хазари той се опита да реши проблема с напрежението между представители на тази етническа група и талибаните чрез консултации и мирни преговори.

Поглъщане и съпротива от талибаните

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха намерението си да изтеглят войските си оттам. На 15 август президентът Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, а талибански бойци влязоха в Кабул без бой. Силите, които не са съгласни с властта на радикалите, организират съпротива в Панджшир, ръководена от Ахмад Масуд, син на известния полеви командир Ахмад Шах Масуд (1953-2001). Бившият вицепрезидент Амрула Салех, който се обяви за действащ държавен глава, призова да го подкрепи.

В началото на септември талибаните обявиха, че са установили пълен контрол над Панджшир, както и над останалата част на Афганистан. На 7 септември талибаните обявиха състава на временно правителство, което включваше само представители на движението. Представители на съпротивата твърдят, че противопоставянето на радикалите продължава.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка