Foreign Policy: Защо Австралия се нуждае от ядрени подводници?

Pan.bg 23 сеп 2021 | 04:11 views (829) commentaries(0)
img
пан.бг

Защо Австралия се нуждае от ядрени подводници

Foreign Policy, уважавано издание на Запад, се опита да анализира случващото се, представяйки причините за решението на австралийските власти - както и по -нататъшните перспективи за участието на Австралия в проекта за тройно сътрудничество със САЩ и Великобритания.


Шест подводници от клас Collins се нуждаят от подмяна за извеждане от експлоатация до 2026 г. На фона на остарял и намаляващ арсенал на Австралия, няма много общо с разрастващия се флот на Китай. Според наблюдатели Франция вече не е в състояние да задоволява текущите нужди: от началото на сътрудничеството през 2016 г. възникват противоречия между австралийския клиент, представляван от Министерството на отбраната, и френския изпълнител (DCNS, по -късно преименуван на Naval Group).

Първоначално беше тестван проектът за съвместно изграждане на 12 дизелови подводници от клас Attack на базата на Shortfin Barracuda Block 1A за нуждите на австралийския флот. В навечерието на официалното подписване на договора с Париж имаше скандал с изтичане на данни, които хвърлиха светлина върху подробностите по сделката. Опозиционните сили се възползваха от гафа, а управляващата Либерална партия успя да заглуши скандала с големи трудности. По -късно обаче възникнаха нови проблеми.

Канбера се надяваше, че изборът на изпълнител ще гарантира отварянето на перспективите за достъп до ядрени технологии. И с течение на времето, в сътрудничество с Париж, ще бъде възможно да се модернизира флотът чрез замяна на дизелови електроцентрали в подводниците с ядрени реактори. Според „Външна политика“ обаче французите не бързаха да споделят технологични тайни: в същото време, осъзнавайки уязвимостта на позициите на австралийската страна, те непрекъснато изтегляха сроковете и се опитваха да преразгледат условията на сделката .

В резултат на това общите разходи за Канбера заплашваха да се увеличат от първоначалните 50 до 90 милиарда австралийски долара (около 56 милиарда евро по отношение на текущия валутен курс). И това вече е сравнимо с цената на атомните подводници. И поради тази причина в Австралия обърнаха внимание на възможността за придобиване на точно такива подводници. Аргументът, е много съмнителен.

Друг негативен фактор, повлиял на решението за скъсване с Париж, бе задънената улица при изпълнението на споразуменията за дела на участието на работната сила. От първоначалните 90% за австралийска работна сила по проекта, Франция искаше
да намали тази цифра до 60%. Ставаше дума за загубата на 2800 квалифицирани работни места, което беше удар по репутацията на управляващата партия в Канбера.

Нямаше смисъл да съжалява, че през 2016 г. Австралия даде предпочитание на френските корабостроители, отхвърляйки проекти от Германия и Япония. Нито Берлин, нито Токио по очевидни причини не успяха да предложат пълноценна перспектива за присъединяване към така наречения клуб на ядрените сили, към който се стремеше Канбера. Но високите шансове за получаване на желания статут се откриха в случай на стратегически обрат към Вашингтон и Лондон.

Какво се надява Австралия да спечели - и какво ще трябва да жертва? Първо, че ще реформира прословутата и преди това доста куца модернизация на флота, с перспектива за развитие на цяла гама от клонове на националната промишленост и наука, в рамките на технологичното сътрудничество със САЩ и Великобритания.

Американските подводници от клас Вирджиния с ядрен реактор S9G с мощност до 190 мегавата определено няма да дадат шанс на китайските дизелови подводници, докато американските реактори имат характеристики, сравними с руските реактори ОК-650, които са инсталирани на проект 971 подводници (клас Akula). Списъкът на британските дизайни включва подводници с балистични ракети на борда на класа Vanguard и Astute.

Изпълнението на програмата за прехвърляне на австралийски подводници на „ядрено задвижване“ включва и модернизация не само на силови агрегати, но и на други системи: по-специално говорим за нови поколения литиево-йонни батерии и за целесъобразното въвеждане на въздушно независими горивни клетки (AIP).

Второ, австралийското правителство очаква ползи по отношение на икономиите на бюджет и частичното разрешаване на проблемите със заетостта. В тези области Вашингтон и Лондон обещаха да не бъдат алчни. В замяна на мястото на следващата сила с ядрен статут, Канбера е готова да предостави на своята отбранителна и индустриална инфраструктура всички предимства на континент, близък до Тихоокеанския театър на военните действия, който е стратегически важен за САЩ и Англия.

Как всичко ще се окаже в действителност, никой не знае. Предвид спецификата на външнополитическите подходи на Вашингтон, привличането на Австралия в контура на потенциална военна конфронтация с Китай е изпълнено с рискове, които австралийският кабинет на министрите не можеше да изчисли ... или не искаше - под натиска на САЩ .

Автор:
Николай Сталнов
Използвани снимки:
Архив на Министерството на отбраната на ВМС на navy.mil, upload.wikimedia.org/wikipedia/commons
източник

topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка