Унгария: Украйна не отговаря на критериите за присъединяване към НАТО

Pan.bg 24 сеп 2021 | 04:36 views (636) commentaries(0)
img
пан.бгУнгарският външен министър смята, че Украйна не отговаря на критериите за присъединяване към НАТО
Петер Сиярто отбеляза, че по -специално за Унгария е важен въпросът за правата на националните малцинства, във връзка с което страната има разногласия с украинските властиУкрайна все още не отговаря на демократичните стандарти, които биха й позволили да стане член на НАТО. Това заяви в интервю за ТАСС министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сийярто.

"За да проведе разговор по този въпрос, всяка страна трябва да постигне демократични стандарти, а Украйна все още не е направила това", каза той.

Сиярто отбеляза, че по -специално за Унгария е важен въпросът за правата на националните малцинства. "Никога няма да приемем нарушаването на правата на малцинствата <...>. Докато този проблем не бъде решен, е много трудно да се говори за някакъв по -нататъшен напредък, относно присъединяването на Украйна към НАТО", подчерта ръководителят на унгарското външно министерство.

Отношенията между Украйна и Унгария се влошиха след приемането през есента на 2017 г. от Върховната Рада на нов закон за образованието, който определя, че само украинският може да остане език на образователния процес в образователните институции в страната. Възмущението на унгарската общност беше предизвикано и от решението на Конституционния съд на Украйна да признае за невалиден закона „За основите на държавната езикова политика“ от 2012 г., който определя унгарския език със статут на регионален. Будапеща разглежда тези промени като нарушаване на хуманитарните права на 150 хиляди унгарци, живеещи в Закарпатие, и блокира работата на Комисията Украйна-НАТО.

Нови скандали възникнаха през есента на 2020 г. по време на подготовката за местните избори в Украйна. Киев обвини Будапеща, че открито подкрепя Партията на унгарците в Украйна при изборите за регионален съвет на Закарпатие. В края на ноември миналата година бяха извършени обиски в офиса на политическото сдружение, както и в дома на неговия председател Василий Брензович. Унгарското външно министерство обяви недопустимостта на такива мерки.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка