Мали се обърна към частна военна компания от Русия, за помощ срещу тероризма

Pan.bg 26 сеп 2021 | 08:09 views (547) commentaries(0)
img
пан.бг
Лавров: Мали се обърна към частна военна компания от Руската федерация, за да помогне в борбата с тероризма
Руските власти нямат нищо общо с това, подчертаха ръководителите на руското външно министерство

Властите на Мали се обърнаха към частна военна компания от Руската федерация с молба за помощ в борбата с тероризма, руските власти нямат нищо общо с това. Това заяви в събота руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след посещението си в Ню Йорк за 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН.


„Те се обърнаха към частна военна компания от Русия във връзка с факта, че, както разбирам, Франция иска значително да намали своя военен контингент, който беше там и трябваше да се бори с терористите, заселили се в район, наречен Кидал. Терористите все още царуват там. Тъй като властите в Мали оцениха силите си като недостатъчни без външна подкрепа и тъй като външната подкрепа намалява от тези, които обещаха да помогнат за изкореняването на тероризма, те се обърнаха към частна руска военна компания ", каза той.

Лавров подчерта, че дейността на военна компания от Руската федерация на територията на Мали се осъществява на правно основание, касае отношенията между законното правителство и тези, които предлагат съответните услуги. "Ние нямаме нищо общо с това", каза той.

Върховният представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Борел, каза на Лавров откровено , че Руската федерация не трябва да помага на африканските страни

Според ръководителя на руското външно министерство преходните власти в Мали полагат усилия да върнат страната към конституционния ред. Изборите са насрочени за февруари в страната. Преходните власти на Мали ясно потвърждават придържането си към международните задължения и се борят с тероризма “, каза Лавров.


За ситуацията в Мали

Мали преживя два военни преврата от август 2020 г. По време на първия, който се проведе на 18 август 2020 г., президентът Ибрахим Бубакар Кейта беше отстранен от власт. Военната група назначи Ба Ндао за временен президент на Мали. Въпреки това през май тази година той беше свален от същата военна група и с решението на конституционния съд вицепрезидентът Асими Гойта стана преходен президент на Мали и държавен глава. Новото ръководство на Мали потвърди ангажиментите, поети от властите на страната през септември 2020 г.
за провеждане на президентски и парламентарни избори през февруари 2022 г.

© Пресслужба на Министерството на външните работи на Руската федерация / ТАСС
източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка