В САЩ ПРИЕМАТ ЗАКОН ЗА КОНФИСКАЦИЯ НА ОРЪЖИЯ И ОТМЕНЯТ ВТОРАТА ПОПРАВКА НА КОНСТИТУЦИЯТА

Pan.bg 27 сеп 2021 | 09:41 views (956) commentaries(0)
img
Конгресът на САЩ може да отмени второто изменение на Конституцията

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри законопроект за конфискация на оръжия от лица, които представляват опасност за себе си и околните.

Наредбата за защита при извънредни ситуации,, беше одобрена от Камарата на представителите на 24 септември. Той беше подкрепен от 316 членове на долната камара на Конгреса, включително 135 представители на Републиканската партия. Съгласно разпоредбите на законопроекта, ако бъде одобрен от Сената, полицията ще може да конфискува оръжия от хора, които се считат за опасни за себе си или за другите; това, според законодателите на демократите, трябва да намали броя на случаите на въоръжено насилие в страната.Критиците на закона посочват, че решението за забрана на притежаването на оръжие се взема въз основа на обвинения срещу лицето, без участието на лицето, срещу което е наложена забраната, като по този начин го лишава от възможността да защити конституционното си права, които са предвидени от Второто изменение на Конституцията на САЩ. Сред причините за критиката са субективността на решенията, дали дадено лице представлява „опасност“ за себе си или за другите, без да се извършват необходимите психологически и психиатрични процедури.

В резултат на това е възможно да се лиши всеки гражданин на Съединените щати от правото да притежава оръжие въз основа на неточни данни; съчетано с факта, че подсъдимият е фактически лишен от правото на съдебен процес, това застрашава Второто изменение на Конституцията, според което гражданите на САЩ имат право да притежават огнестрелно оръжие.

Според много американци Втората поправка е основата и гаранцията за демокрацията в Съединените щати, гарантираща на гражданите възможността да вземат оръжие срещу всяко правителство, което се опитва да узурпира властта или да посегне на основните права и свободи на американския народ. Много окръзи и щати в Америка са станали убежища за Второ изменение по заповед на местните законодатели, защитаващи „свещеното американско право на оръжие“ и забраняващи законите да ограничават тези права.Гласуването на този спорен законопроект, който се води в продължение на няколко години, беше включено в Закона за разрешаване на националната отбрана (NDAA), който е ключов американски закон, който определя годишния бюджет и разходите на Министерството на отбраната на САЩ. Самото изказване на въпроса предизвиква рязко раздразнение сред консерваторите и поддръжниците на Доналд
Тръмп.

„Тези политици са толкова измамни, че искат да ни отнемат оръжията и да ни вкарат в лагери за защита и спазване на Конституцията, докато откраднаха изборите!

, пише потребител на Twitter.

Демократическата партия многократно е приемала противоречиви закони, като ги е включвала в гласуването на бюджета на Пентагона, което е от решаващо значение за Републиканската партия. Например през 2012 г. по подобен начин беше приет закон, който легализира безсрочно задържане на американски граждани .

Ако новият законопроект премине одобрението на Сената, тогава действията му ще бъдат насочени предимно към консервативната част на обществото, много от които президентът Джо Байдън вече нарече „вътрешни терористи“ и най -голямата заплаха за националната сигурност на САЩ. И ако първоначално законът е трябвало да има за цел намаляване на напрежението в американското общество, то приемането му в съвременните условия само ще увеличи степента на напрежение и може да доведе до ескалация на насилието.


източник

ФАН
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка