Шарл Мишел: Да се увеличи автономността на ЕС в икономиката и отбраната

Pan.bg 06 окт 2021 | 06:28 views (431) commentaries(0)
img
пан.бгРъководителят на Съвета на Европа заяви, че е необходимо да се увеличи автономията на ЕС в сферите на икономиката и отбраната
Освен това, според Шарл Мишел, ЕС ще намали зависимостта и ще постигне устойчивост в области като енергетика, цифрови технологии, киберсигурност, индустриална политика, търговия и укрепване на единния пазар.


ЕС трябва да разшири способността си да действа автономно в области като икономиката и отбраната. Това се казва в изявлението на шефа на Европейския съвет Шарл Мишел след резултатите от първия ден на неофициалната среща на високо равнище на ЕС в Словения.

„За да стане по -ефективен и активен на международната сцена, ЕС трябва да разшири способността си да действа автономно като икономическа сила - чрез нашия единен пазар, стандарти (климат, енергия, цифрова, индустриална политика), както и в областта на сигурността и отбраната на ЕС “, - се отбелязва в него.

Освен това, според Мишел, ЕС „ще намали зависимостта и ще постигне устойчивост в области като енергетика, цифрови технологии, киберсигурност, индустриална политика, търговия и укрепване на единния пазар“. „Редовно ще се връщаме към тези въпроси в Европейския съвет, започвайки от октомври“, каза той.

Както отбеляза ръководителят на Европейския съвет, „ЕС е отворен към света и отхвърля протекционизма“. "Ние се ангажираме да работим с нашите съюзници и съмишленици, по-специално със САЩ и в рамките на НАТО, което е крайъгълният камък на нашата сигурност. Нашето единство е нашият основен актив. Работейки заедно, ние използваме силните си страни", каза той каза, подчертавайки, че "като се учи от последните кризи, ЕС възнамерява да засили своите силни страни и устойчивост чрез намаляване на критичната зависимост".

„Ще преследваме и собствените си интереси, по -специално по отношение на Китай, който считаме за конкурент, партньор и системен конкурент“, добави ръководителят на Европейския съвет.

Мишел каза, че ръководителят на дипломацията на ЕС Хосеп Борел ще представи през ноември проект на нова европейска концепция за сигурност „Стратегически компас на ЕС“. "Ще се върнем към този въпрос през декември. Ще го одобрим през март на следващия ни Европейски съвет по отбрана. Междувременно ще продължим напред в различни съществуващи области в областта на отбраната и сигурността", каза той.


© EPA-EFE / KENZO TRIBOUILLARD

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка