Warning: getimagesize(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/European-parliament-brussels-inside.JPG/260px-European-parliament-brussels-inside.JPG): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden. Please comply with the User-Agent policy: https://meta.wikimedia.org/wiki/User-Agent_policy in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

ЕС и САЩ „ срещу подривни действия на руските спецслужби на територията на ЕС“

Pan.bg 06 окт 2021 | 23:47 views (577) commentaries(0)
img пан.бг

Европейският парламент призова САЩ да разработят общ подход с ЕС към отношенията с Русия
В доклада на хърватския депутат Тонино Пизула се казва, че е необходимо съвместно да се осъществява „сътрудничество в области от общ интерес за трансатлантическите партньори“.
Европейският парламент смята, че ЕС трябва да разработи, заедно със САЩ, общ подход към отношенията с Русия. Това се посочва в доклада на хърватския депутат Тонино Пицула „За бъдещето на отношенията между ЕС и САЩ“, представен пред Европейския парламент в сряда.

„Европейският парламент призовава САЩ да работят в тясно сътрудничество с ЕС за разработване на общ подход към диалога с Руската федерация, както и да си сътрудничат за съвместно премахване на множеството заплахи, отправени от руската страна“, се казва в доклада. Авторът на доклада, по -специално, призова ЕС и САЩ „да предприемат навременни и решителни мерки срещу всякакви подривни действия на руските специални служби на територията на ЕС“. Той препоръча „държавите -членки да засилят сътрудничеството между контраразузнавателните служби и обмена на информация“.


Изборно сътрудничество

В същото време Европейският парламент счита за необходимо, заедно със Съединените щати, да осъществи „сътрудничество с Русия в области от общ интерес за трансатлантическите партньори“, включително „в областта на архитектурата за контрол на оръжията, включително споразумения за средно- обхват на ядрени сили. " Други области на сътрудничество включват опазването на климата, подновяването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и стабилизирането в Афганистан.

Европейският парламент в доклада подкрепи „решението, взето от администрацията на [президента на САЩ Джо] Байдън за удължаване на Договора за намаляване на стратегическите оръжия (START-3)“. Депутатите подчертаха „необходимостта да се даде нов импулс на преговорите за контрол на оръжията между ключови световни играчи като САЩ и Русия, които имат пряко въздействие върху европейската сигурност“. Авторът на доклада също счита за важно "участието на Китай в бъдещи преговори по въпросите на контрола на въоръженията".

Ораторът „подчерта необходимостта от спешно възстановяване на архитектурата на системата за контрол на конвенционалните оръжия, за да се ограничат рисковете от надпревара във въоръжаването и непредвидени инциденти“. ЕП "приветства готовността на администрацията на Байдън да възобнови диалога и преговорите с Русия и подкрепи установяването на диалог на високо равнище между ЕС и САЩ за Русия".

Европейският парламент е на мнение, че ЕС „трябва активно да подкрепя търсенето на начини за по -нататъшен диалог и да помогне за възстановяване на взаимното доверие с Русия“.
Нов подход

Парламентът призовава върховния представител на ЕС по външни работи и политика на сигурност Жозеп Борел и Европейския съвет да разработят „нов стратегически подход към отношенията на ЕС с Русия, който ще подкрепи по -добре гражданското общество и ще засили междуличностните контакти с руските граждани“. Според Европейския парламент е необходимо също така да се „дефинират ясни червени линии в областта на сътрудничеството с руските държавни образувания, да се предвиди използването на технологични стандарти и отворения интернет за подпомагане на„ пространствата на свободата “и за ограничаване на въздействието на репресивното технологии. "

В доклада се подчертава, че „всеки диалог между ЕС и САЩ с Русия трябва да се основава на зачитане на международното право и правата на човека“.
източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка