Искат изключване на Турция от НАТО заради подбуждане на конфликт във военния блок /СНИМКИ/

Pan.bg 12 окт 2021 | 14:01 views (1749) commentaries(0)
img pan.bg

САЩ многократно са намеквали за възможността Турция да бъде изключена от НАТО.

Западни военни експерти и анализатори предполагат, че Турция може да бъде изключена от НАТО. Това мнение е мотивирано не само от факта, че с действията си на световната сцена турското правителство разпалва конфликт в самия блок. Но също така се твърди, че съучастието на Турция с незаконните въоръжени групировки, действащи в Сирия, военното сътрудничество с Русия може да доведе до сериозни проблеми за Северноатлантическия алианс.

image

„Дори сред самите съюзници по НАТО Турция разпали пламъците на конфликта, а Ердоган става все по-агресивен в Средиземноморието. През 2020 г. Турция игнорира наложеното от ООН оръжейно ембарго за Либия и реагира враждебно, когато се сблъска с френски патрули. Съединените щати трябва да преосмислят своята отговорност за трайната защита на Европа и да спрат да отстъпват пред съюзници като Турция“, пише "NewsWeek", цитиран от Avia.pro.

image

Освен това, на читателите се казва, че САЩ многократно са намеквали за възможността Турция да бъде изключена от НАТО. По-специално се казва, че Турция не е толкова силен съюзник за САЩ. Като пример е посочена ситуацията в Либия, когато дори слабо въоръжената армия на Хафтар успя да разгроми позициите на турските военнослужещи и силите на Правителството на националното съгласие. Също така, западните наблюдатели насочват вниманието на читателите към остарелия парк на турските ВВС, което от своя страна говори за слабост на позициите на турската страна в НАТО.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка