Турските войски в Сирия се опитват да запазят военното си статукво

Pan.bg 17 окт 2021 | 11:27 views (755) commentaries(0)
img
пан.бг


Турските войски и ССА прекратиха офанзивата в северен Алепо не поради активността на кюрдските части


Турските войски, заедно с контролирани бойци от т. Нар. „Сирийска свободна армия“, продължават да обстрелват територията на юг от град Азаз. Основните направления на атаките са от двете страни на важния маршрут No 214.


Снощи от "Военное обозрение" съобщиха, че турската бронирана техника е направила опит да настъпи (след артилерийска подготовка) в района на селището Милкия на запад от военното летище Минак. Това летище е под частичен контрол на сирийската армия. Настъплението обаче, не продължи дълго и беше спряно.

Ако турските войски и ССА не спрат ударите в провинция Алепо, тогава за кюрдските формирования съществува сериозен риск от загуба на една от основните зони на контрол. Това е зона за контрол в района на Тал Рифат - северно от град Алепо. Загубата на кюрдски контрол над тази територия автоматично ще доведе до факта, че протурските бойци ще овладеят няколко хиляди квадратни километра сирийска територия с участък от гореспоменатата (214-а) магистрала, която свързва Алепо с турската граница.

По този начин Анкара ще може да разшири така наречената буферна зона на сирийската територия в съседство с нейните граници. Също така сирийският военен контингент, който се намира в района на летището в Минак, може да се окаже в трудна ситуация.

По-рано турските войски увеличиха концентрацията си в Северна Сирия, а Ердоган заплаши кюрдските въоръжени групи в САР с пълномащабна военна операция с „пълното унищожаване на заплахите, излъчвани срещу Турция“.

В същото време Анкара вече е изправена пред проблем с Минак. Може би операцията в района на Тел Рифат би била по-мащабна, отколкото в момента, но в този случай ще трябва да се изправи не само срещу кюрдските войски, но и срещу сирийската редовна армия, подкрепяна от Русия. Ето защо настъплението беше спряно. И изобщо не заради активността на кюрдските чети.

В Анкара невъзможността да се „почисти“ територията на кюрдските милиции поради присъствието на ССА е дразнеща. И в такава ситуация кюрдите, които контролират Тал Рифат, могат само да се надяват, че сирийските войски ще продължат да бъдат в района, в противен случай те (кюрдите), без подкрепа, ще бъдат пометени от турски войски и контролирани бойци.

Използвани снимки:
Facebook / Министерство на отбраната на Турция


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка