Бивш шеф на Пентагона: Създадохме афганистанската армия по наш образ и подобие, но Афганистан не е САЩ

Pan.bg 19 окт 2021 | 21:57 views (657) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Бивш шеф на Пентагона: Създадохме афганистанската армия по наш образ и подобие, но Афганистан все пак, не е САЩЧрез устата на своя бивш министър на отбраната Робърт Гейтс САЩ признаха основните грешки, допуснати при подготовката на афганистанската армия, които в крайна сметка доведоха до нейното действително унищожение. Основната грешка е, че тя се основава на въоръжените сили на самите САЩ.


Това изявление направи бившият ръководител на Пентагона в ефира на американския телевизионен канал CBS.

Имам известна отговорност за това. Мисля, че създадохме афганистанската армия по наш образ и подобие.

- каза пенсионираният министър и добави, че Афганистан „все пак не е САЩ“.

И въпреки че американците започнаха процеса на създаване на въоръжените сили на Афганистан още преди пристигането на Гейтс, той не се освобождава от отговорност за стратегическите грешки. Според него не си струва да се създава в тази страна по -сложна армия по отношение на логистиката и оборудването, отколкото са имали талибаните .

Вместо това, смята бившият министър, САЩ е трябвало да създадат лека, мобилна и самодостатъчна армия в Афганистан, по примера на въоръжените формирования на талибаните . В същото време Гейтс не казва нито дума защо през 20 -те години на американското присъствие в тази страна тероризмът в Афганистан не е победен.

Влошаването на положението в Афганистан започна след изтеглянето на американските войски и техните съюзници от тази страна. Американският контингент е там от 2001 г., но в крайна сметка, освен поредната вълна от хаос за афганистанците той не донесе нищо друго.

Използвани снимки:
Twitter / Министерството на отбраната на Афганистан


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка