Експерт: „Мъртва ръка“ вече не е страшна за Запада! Москва разполага с по-ужасяващо и мощно оръжие

Pan.bg 22 окт 2021 | 10:50 views (2664) commentaries(0)
img
pan.bg

Американците могат да не се страхуват от руската система за ядрено отмъщение "Мъртва ръка", тъй като Москва вече разполага с по-ужасяващо и мощно оръжие, каза военният експерт Алексей Леонков.

Възможността за използване на руския ядрен комплекс "Периметър", известен на Запад като Мъртвата ръка Dead Hand ("Мъртвата ръка"), силно плаши страните от НАТО. Системата е създадена по време на Студената война. Основната характеристика на разработката е пълната автоматизация на процеса на нанасяне на ответен ядрен удар срещу противника, дори като се вземе предвид унищожаването на основните звена за управление на ядрения арсенал. Този коз на „мъртва ръка“ е основна причина за страха на Алианса.

Западните държави погрешно се страхуват от руския "Периметър", казва редакторът на списание "Арсенал Отечества", военният експерт Алексей Леонков, който сподели мнението си с изданието iReactor. Според него, Руската федерация отдавна не е използвала „Мъртвата ръка“, тъй като в нея има неща, които са още по-страшни, много по-модерни и напреднали.

Задачата за нанасяне на ответен ядрен удар в момента лежи на плещите на новата руска система за ранно предупреждение, която включва военни спътници, системи за изстрелване на задхоризонтни системи за запуск и други компоненти, каза Леонков. Той подчерта, че „Мъртвата ръка“, която плаши Запада, отдавна не се използва от Русия, тъй като всъщност вече дори не съществува.

„Мъртвата ръка“ е създадена по време на съветската епоха, защото тогава можехме само да отвърнем на удара. Тоест, факторът на ответния удар беше попадението на балистични ракети или термоядрени бойни глави на територията на СССР“, обясни експертът принципа на действие на „Периметър“.

Сега новите съвременни руски системи, много по-страшни за НАТО от „Мъртвата ръка“, по принцип изключват самата ядрена атака на територията на Руската федерация, уверен е Леонков. Той допълни, че тези системи получават информация за изстрелванията на вражески ракети веднага след подаване на съответната команда за изстрелване.

Източник: nation-news.ru Снимка: static.nation-news.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка