За децентрализацията на общините и обезлюдяването разговаря вицепрезидентът Илияна Йотова с ръководството и жители на Девин и село Триград

Pan.bg 22 окт 2021 | 13:21 views (1436) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информаци яна Прессекратарията на Президенството

Необходимостта от децентрализация на общините, целенасочена държавна политика за справяне с обезлюдяването и задържането на младите хора в България бяха основни теми на разговорите на вицепрезидента Илияна Йотова с ръководството на община Девин. На срещата с кмета Здравко Иванов бе обсъден въпросът с общинската болница. „Девинската болница се превърна в нарицателно. Преди много години, когато Министерство на здравеопазването бе решило да я закрие, с усилията на отговорни хора успяхме да я спасим. Сега отново е изправена пред проблеми и държавата трябва спешно да я подпомогне, за да продължи да функционира, особено важно е в условията на пандемия“ посочи Илияна Йотова, като подчерта, че затрудненият достъп до здравна помощ е недопустим в европейска държава в 21 век.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Вицепрезидентът споделя настояването на общините за по-голяма самостоятелност и свобода да се борят за средства, а не да разчитат на благоразположението на по-голямата община или на държавата.

На срещата беше обсъден и въпросът с местните туристически обекти, които са в ръцете на местни функционери на политически партии. Никой не знае къде отиват средствата от тези обекти, а същевременно общината полага грижи за тяхното поддържане. „Това е порочният модел, срещу който се борим. Разчитам на стабилно правителство и парламент, които да продължат разрушаването на тези схеми“, подчерта вицепрезидентът.

Обезлюдяването, липсата на поминък и мотивация на младите хора да останат в родината бяха теми и на разговора на Илияна Йотова с жители на село Триград. Вицепрезидентът отбеляза, че средствата от националния и европейския бюджет се концентрират в няколко големи града на България, а демографските пустини разширяват своя обхват и все повече българчета се раждат зад граница. „Демографията не е само статистики и доклади, а целенасочена държавна политика за законност и ред, за работа и сигурност“, посочи Йотова и настоя за специална държавна политика за заетост във високопланинските и по-бедните региони. „Европейските средства стигат само до определени джобове, оказа се, че някои от къщите за гости не са за гости, а за собственика си. Трябва да скъсаме с порочния модел на усвояване на европейските пари, а те да развиват българската икономика“, заяви вицепрезидентът, като изтъкна, че за това е необходима политическа воля и мисъл за хората.

За пореден път Илияна Йотова призова държавата да се върне в малките населени места, някои от които са откъснати от света. „Магистралите са хубаво нещо, но останалите пътища не са ремонтирани от десетки години“ посочи вицепрезидентът.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


За децентрализацията на общините и обезлюдяването разговаря вицепрезидентът Илияна Йотова с ръководството и жители на Девин и село Триград

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка