Последна информация: 17 загинаха след взрив в завод за експлозиви край Рязан

Pan.bg 23 окт 2021 | 00:42 views (419) commentaries(0)
img
пан.бгКакво се знае за пожара в завода за производство на експлозиви край Рязан


Пожарът е избухнал сутринта на 22 октомври в Рязанска област в цех на фирмата "Разряд", която произвежда експлозиви. По последни данни са загинали 17 души.

ТАСС е събрал основната информация за случилото се.


Какво стана

Информация за инцидента в село Лесное, район Шиловски, е получена в Министерството на извънредните ситуации в 08:22 московско време.
Първоначално в цеха е възникнала експлозия "по неизвестни причини", каза Александър Чуприян, изпълняващ длъжността ръководител на руското министерство на извънредните ситуации. След това избухва пожар. Пожарът е локализиран на площ от 160 кв. м, сега е изгасен.
Сградата , според източник на ТАСС, е била напълно разрушена - оцелели са само единични конструкции. В същото време спасителите откриха още няколко тона селитра в сградата, която се разрежда с вода, за да се изключи вероятността от друга експлозия.
От регионалния отдел на Роспотребнадзор съобщиха, че не са регистрирали превишаване на максимално допустимите концентрации на замърсители в аварийната зона.
Причините за пожара все още не са обявени официално. Източник на ТАСС от службите за спешна помощ съобщи, че инцидентът е заради нарушение в технологичния процес. По -късно той уточни, че причината за аварийната ситуация може да бъде късо съединение в конвейерната лента.

Загинали и ранени

По време на инцидента в цеха е имало 17 души, каза Владимир Луканцов, ръководител на районната администрация Шиловски, където се намира предприятието.
По последна информация всички 17 са убити. На място са открити телата на 16 от тях, един е починал в болницата.
Всички жертви, според областната управа, са местни жители. Все още не е възможно да бъдат идентифицирани.

Реакцията на властите

Следственият комитет образува дело за нарушаване на изискванията за безопасност на опасни съоръжения. Ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин изпрати криминалисти от централния офис в Рязанска област за разследване.
Прокуратурата на Рязанска област и Ростехнадзор също обявиха, че проверките са извършени. Във връзка с инцидента Генералната прокуратура организира проверка на Приокския отдел на Ростехнадзор.
На място пристигна изпълняващият длъжността ръководител на Министерството на извънредните ситуации на Русия Александър Чуприян.
Според министъра на труда и социалната защита на населението на региона Валери Йемец семействата на загиналите ще получат по 1 милион рубли.
Губернаторът на Рязанска област Николай Любимов обяви 25 октомври за ден на траур в региона.
Любимов също се обърна към Министерството на извънредните ситуации и Ростехнадзор с искане за извършване на извънпланови проверки на опасни производства в региона.

Фабрична информация

Специализацията на "Разряд" ООД, в чиято сграда е възникнал пожарът, е производството на промишлени взривни вещества. В допълнение, компанията се занимава с утилизация на боеприпаси.
Компанията се намира в помещенията на Федералното държавно унитарно предприятие „Завод за синтетични влакна „Еластик“, което беше обявено в несъстоятелност през 2015 г. Преди това това предприятие произвеждаше самолетни оръжия и ракети за реактивни системи за залпово изстрелване.

Подобни инциденти

Последните подобни инциденти в предприятия за производство на експлозиви в Русия се случиха през 2019 г., когато бяха регистрирани четири такива инцидента наведнъж.
Най-големият от тях беше серия от експлозии, случили се на 1 юни в Държавния изследователски институт "Кристал" (част от държавната корпорация "Ростех") в Дзержинск, област Нижни Новгород. Тогава нямаше загинали, но 89 души бяха ранени.
По отношение на броя на загиналите извънредната ситуация в района на Рязан беше най-голямата авария в промишлено съоръжение от 2016 г., когато общо 36 души загинаха в мина Северная в Република Коми в резултат на две експлозии с интервал от три дни ( 30 от тях загинаха при първата експлозия) ...


© Александър Рюмин / ТАСС

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка