Le Parisien: Френското контраразузнаване е предотвратило опит за преврат през 2021 г

Pan.bg 28 окт 2021 | 06:16 views (539) commentaries(0)
img
пан.бг

Медии: Френското контраразузнаване предотврати опит за преврат през 2021 г
Превратът е планиран от бившия депутат от Демократическото движение Реми Дайет, отбелязва вестник Le Parisien
Главната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаване) на Франция осуети държавен преврат, планиран от бившия депутат от Демократическото движение (MoDem) Реми Дейе, който беше задържан в края на октомври по подозрение за организиране на атаки срещу центрове за ваксинация и неговите поддръжници. Това съобщи в сряда вестник Le Parisien.

Разследвайки връзките на Дайет, следователите от FDA откриха, че той е създал „терористична общност“ с широка мрежа от клонове в цялата страна. Състои се от много действащи и пенсионирани полицаи, жандармерия и военни, някои от които в чужбина. Вестникът посочва името на 63-годишен пенсиониран подполковник на име Кристоф М., носител на Орден за заслуги към Франция, основател и куратор на „военното“ крило на движението, което е имало строга йерархия. Според резултатите от анализа на кореспонденцията между участниците в заговора, следователите са идентифицирали най-малко 36 "капитани", всеки от които отговаря за своя регион.

Към днешна дата по това дело са обвинени 12 заговорници, но редица други разследвания също сочат връзките на Дайет с други движения, включително неонацисти, които планирали атака срещу масонска ложа в Елзас. През май тази година съдът повдигна обвинения срещу трима задържани по това дело.


Произходът на движението

Ексдепутатът започнал особено активна пропаганда на своите възгледи и призиви за въстание във Франция в края на 2020 г., когато се укривал от френски следователи в Малайзия поради подозрения в организиране на отвличането на 8-годишно момиченце на име Миа през пролетта на същата година. След като набира поддръжници, той започва да координира саботаж, по-специално срещу комуникационни кули на новия 5G стандарт, както и операции за сплашване на журналисти.

През април 2021 г. той изпраща на редица френски парламентаристи имейл с лозунги, че „републиката вече не е доминираща идея“, „часът на разплата дойде“ и „свалянето на [властта] от народа е неизбежно " В писмото той посочи още, че всичко това е "въпрос на няколко седмици" и ако няма отговор от получателя, той ще се счита за "съучастник в престъпленията". Само един депутат подава жалба в прокуратурата, което доведе до започване на разследване.

По това време Дайе вече е набрал няколкостотин поддръжници, които са били ангажирани с разпространението на конспиративни теории и са участвали в насилствени действия по време на масовите протести във Франция. „Капитанът“ на клетка във френската метрополия, Силвен П., например, фигурира в полицейски доклади сред нахлуванията на BFM по време на протестите на Жълтите жилетки през септември 2020 г. Според разследващите това е било "упражнение" преди истинско медийно превземане в хода на предполагаемия преврат.
"Операция Лазур"В решителния ден Дайе и неговите поддръжници планират да съберат в Париж съмишленици от цялата страна, като ги оборудват с полицейски щитове и самоделни експлозиви. Предполага се, че след поредица от провокации ще се стигне до използване на оръжие от охраната. Това трябваше да бъде причината заговорниците да се обърнат към кръвопролития.

Вторият етап на "Операция Лазур", както я наричаха в организацията, означава превземането на Елисейския дворец, сградите на парламента, МВР и Министерството на въоръжените сили. В същото време ся се надявали да превземат някой телевизионен канал или радиостанция, за да водят своята пропаганда оттам.

Адвокатът на Daye Жан-Кристоф Басон Ларби каза, че неговият отдел оспорва всички обвинения в тероризъм. „Реми Дей призова от Малайзия само за мирно и народно сваляне срещу съществуващата политическа система в рамките на упражняването на свободата равенство и справедливост“, каза той.


източник

тасс

nombreux partisans et d’une vaste organisation paramilitaire.
Rémy Daillet, figure du complotisme, est soupçonné d'avoir mis en place une incroyable organisation clandestine nationale qui devait le mener à la prise de l’Élysée. AFP
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка