Пентагонът: Китай се отдалечава от минималния потенциал за ядрено възпиране

Pan.bg 28 окт 2021 | 19:37 views (463) commentaries(0)
img
пан.бг
Пентагонът смята, че КНР се отдалечава от концепцията за минимален потенциал за ядрено възпиране

За минимално възпиране няма нужда да се разработват средствата, които се разработват в Китай, каза генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ.
Китай се отдалечава от концепцията за поддържане на ядрения си арсенал на минимално необходимото ниво и САЩ възнамеряват да вземат това предвид при военното си развитие. Това изявление беше направено в четвъртък на среща с базираната във Вашингтон група на военните анализатори Defense Writers Group, от генерал Джон Хейтън, заместник-председател на Комитета на началниците на щабовете (CSC) на въоръжените сили на САЩ.

"Притеснявам се, че те се отдалечават от минималния потенциал за възпиране. Тъй като всички признаци показват, че те правят това", каза военният лидер, коментирайки ядреното развитие на КНР. „Работата, която вършат в областта на хиперзвуковото оръжие, работата за формиране на ядрена триада, работата по изграждането на ICBM, както силозни, така и мобилни комплекси, разполагането на балистични ракети върху бомбардировачи, разполагането на балистични ракети на подводници... Когато погледнете тази структура, тогава разбирате, че това не е минимален възпиращ потенциал. Такива средства не са необходими за минимален възпиращ потенциал", убеден е Хайтен.

В същото време той отбеляза, че отделя много по-малко внимание на прокламирането на принципа "да не си първият, който използва ядрено оръжие" . „ Това твърдение не ме притеснява. Тъй като думите не ме притесняват , интересува ме потенциалът. Ако сте офицер, трябва да вземете предвид потенциала, възможността врагът да използва този потенциал срещу вас. Така че трябва да се изхожда от факта, че потенциалът е създаден по някаква причина и да се ангажира с планиране, като се има предвид това. Политическата страна трябва да се тревожи за думи, военната страна трябва да се тревожи за потенциала, " отбеляза заместник-началникът на КНСХ.

„Всички хиперзвукови оръжия, които в Китай създават, всички ядрени оръжия, които създават, не са предназначени за тяхното население, не са създадени във връзка с проблема в Западен Китай. Те са предназначени за Съединените щати. Трябва да изхождаме от това, когато правим планове. Те ни карат в тази позиция заради оръжията, които създават“, казва Хайтен.

Междувременно Министерството на външните работи на КНР изрази през септември „решителен протест“ и „загриженост относно раздуването от страна на НАТО на темата за китайската ядрена заплаха“. Китай преследва отбранителна стратегия в тази област и "поддържа своя ядрен арсенал на минимално необходимото ниво", заяви външното министерство.


Няма връзка с Тайван

Генерал Джон Хейтън беше попитан също, дали от гледна точка на Вашингтон разработването на ядрен арсенал от Китай е свързан с Тайван.


„Това засяга ли ядрените оръжия, по-специално Тайван? Не. Това се отнася до общата структура на това, което Китай прави в своето военно развитие“, отговори Хайтен.

"Не всичко това е за Тайван. Става дума за потенциала, който е необходим за предизвикване на Съединените щати, Запада. И Тайван със сигурност е част от това. Но това не е за Тайван", добави генералът.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка