Си Дзинпин: нов стратегически бомбардировач и модернизация на военната техника

Pan.bg 29 окт 2021 | 00:19 views (632) commentaries(0)
img
пан.бг
14-ти петгодишен план: Си Дзинпин призовава за модернизация на въоръжението, включително нов стратегически бомбардировач


Китайският президент Си Дзинпин призова страната да предприеме нови стъпки към развитието на оръжия и военна техника. Той изрази своите забележки и пожелания на военна конференция по въоръженията, която се проведе в Пекин в понеделник и вторник.


Както подчерта ръководителят на КНР, по време на 14-та петилетка (2021-2025 г.) трябва да се ускори изпълнението на задачите в областта на модернизацията на въоръжението и военната техника. Тогава китайският военен експерт Сонг Чжунпин отбеляза, че същността на речта на президента съвпада с целите, прокламирани от ръководството на страната в навечерието на знаменателна дата - 100-годишнината на Народноосвободителната армия на Китай, която ще се чества през 2027 г. До 2035 г. Пекин планира да завърши основните етапи на модернизация на въоръжените си сили.

Увеличаването на бойната мощ на НОАК ще зависи от постигането на техническа независимост на Китай, която е възможна само ако страната концентрира в свои ръце възможно най-много етапи от производството на оръжия и военна техника. В крайна сметка, сега зависимостта на Китай от вноса на технологии и оръжия остава.

Си Дзинпин вижда необходимостта от изграждане на силна китайска армия, за да се подготви за възможни бъдещи войни. В това отношение НОАК трябва да се превърне във военна сила от световна класа, която може да устои на всички ключови потенциални врагове на Поднебесната империя.

Що се отнася до новите планове за оръжия и военна техника, някои от тях бяха обявени на Airshow China 2021, което се проведе от края на септември до началото на октомври в Джухай, провинция Гуандун. По-специално беше обявен преход към използването на собствени самолетни двигатели на самолети J-20. Те също така говориха за обещаващ стратегически бомбардировач от следващо поколение, който беше наречен „мечта на китайските военни“. Председателят на КНР също го спомена.

Освен това Китай ще ускори създаването на изтребител от следващо поколение, който скоро да бъде представен на широката публика. Но за да може новият самолет да бъде напълно оборудван с китайски технологии, страната ще трябва много бързо да развива своите технологии, отказвайки да внася решения. Всъщност в момента китайската военна авиация, например, все още използва руски технологии, двигатели руско производство и тази тенденция по очевидни причини не може да зарадва Си Дзинпин с неговите амбициозни планове за самодостатъчност на китайската държава и внос заместване в областта на всички високи технологии....

автор:
Иля Полонски
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка