ГЕНЕРАЛ МИХАИЛ ПОПОВ, КОМАНДИР НА СВ: ГОДИНАТА БЕ УСПЕШНА - НАТОВАРЕНИ УЧЕНИЯ И ПОДГОТОВКИ

Pan.bg 19 ное 2021 | 12:33 views (1386) commentaries(0)
img
19 ноември – Празник на Сухопътни войски
2021 г. – нова индивидуална екипировка, модернизация на АК-47, натоварени учения и подготовки
Командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов пред сп. „Клуб ОРЪЖИЕ“ и Pan.bg

Традиционната ни среща с командира на Сухопътните войски на Република България ген.-майор Михаил Попов е по повод 19 ноември – Празника на Сухопътни войски, и 136-ата годишнина от победата край Сливница в Сръбско-българската война от 1885 г. Разговорът бе за успехите, слабостите и перспективите пред най-многобройния вид въоръжени сили в България. Ето какво сподели ген.-майор Михаил Попов:

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >- Генерал Попов, какви учения, съвместни подготовки и обучения бяха проведени в СВ през 2021 г., наложили се препланиране и отлагане поради COVID-19?- И изминаващата 2021 г. бе натоварена откъм учения и подготовки. В СВ бяха проведени над 20 КЩУ с щабове на подразделения от СВ; 8 ТУ и ТУБС до ниво батальон; над 80 учения на ниво рота/батарея, не споменавам занятията и ученията на ниво отделение и взвод, защото те са много и безкрайни. Всъщност акцентът през 2021 г. бяха двете учения с международно участие – на УП „Ново село“ Balkan Sentinel с 61-ва Стрямска мбр и Strike back 21 на УП „Корен“ с 2-ра Тунджанска мбр. И в двете учения участваха подразделения на партньорите ни от НАТО, не като наблюдатели, а с войски. На УП „Ново село“ се проведе голямото КЩУ „Балкан 21“, в което бе сертифициран щабът на 61-ва мбр. Старши щаб бе този на американска дивизия и управлението бе от територията на САЩ. Учението бе сложно за организиране, но постигна заложените резултати и бе успешно. СВ участваха в над 5 чуждестранни учения, като Swift Response, Agile Spirit. До края на 2021 г. има още 2 батальонни/дивизионни учения с бойни стрелби; над 5 ротни ТУБС. Предстои и пътуване до Hohenfels (Германия) за 7-ото издание за 2021 г. на Combined Resolve. В момента на нашия разговор формированията на 4-ти артилерийски полк излизат на учение на УП „Корен“. Нивото за заболели в СВ все още е ниско, но не искаме да си правим експерименти и единият от дивизионите ще излезе на полигона за един ден вместо за два. Има едно учение с дивизион от 22 до 24 октомври, на 22 октомври сутринта ще преценим дали то ще се проведе, ще зависи от обстановката с COVID-19 в полка, която следим изкъсо, за да не стане сложно след това.
Всички учения през 2021 г. бяха проведени със спазване на всички предписани противоепидемични мерки и досега успяваме да не допуснем масово заразяване. Правим всичко възможно на първо място да е запазването на здравето на военнослужещите, а на второ – бойната подготовка.
По същия начин ще подходим с учението на 4-ти механизиран батальон от състава на Единния център за подготовка – Плевен на УП „Корен“ през ноември. Ако положението се усложни, няма да се извежда техниката и съответно няма да се проведе учението.
Отговорът на вашия въпрос накратко е: Да, пандемията повлия, но няма отменени големи учения, има промяна във формата за провеждането на ученията и подготовките. Засега СВ са твърдо в зелената зона, но не искаме това да се променя драстично поради учения.

image

- Какви са плановете за 2022 г. по отношение на национални и международни учения, съвместни подготовки и обучения, кои ще са най-крупните от тях?

- Процесът на планиране все още не е завършил изцяло. Главното ще бъде националното КЩУ „Балкан 22“, в рамките на което СВ ще проведат 2 батальонни ТУБС на полигоните „Корен“ и „Сливница“ и едно тактическо учение с батальон. Няма да има особена промяна в интензивността на ученията – ще има традиционните стрелби на полигон „Шабла“; КЩУ на батальоните/дивизионите, 2 пъти в годината 4-ти артилерийски полк на УП „Корен“. Ако говорим за промяна, тя ще е следната – по-малко батальонни учения, но в нов формат – едновременно провеждане с командване от Щаба на СВ, което ще е следващ етап в подготовката на щабовете на СВ и на формированията. При международните учения ще участваме в учение в Грузия; Rapid Trident в Украйна; ако се проведе учение в Сърбия, ще участваме; в Combined Resolve, ако се променят условията за карантината, която нас не ни устройва.

image

- Пред годините СВ страдаха много от некомплекта на личен състав. Има ли промяна при него, какви мерки са взети за намаляването му, какъв е той към 1 октомври 2021 г. по категории, колко офицери и сержанти постъпиха в СВ от Випуск „Г. С. Раковски“ на военните и сержантските училища, колко са новоприетите кадрови редници, какъв е отходът на кадри по категории през 2021 г.?

- Некомплектът е бич за СВ, при нас той е най-голям от всички видове въоръжени сили. Една от причините бе, че нямаше достатъчно кандидати, за да компенсират естествения отход на войници, сержанти и офицери. Другият проблем е Регистърът за вакантни длъжности. През последните 2 години отново има такъв. В резултат огромен брой военнослужещи напуснаха СВ. Другата неблагоприятна тенденция са вътрешните премествания в рамките на СВ, при това безконтролно. Всичко това създава дисбаланс, който аз, като командир, не мога да управлявам. Правилата за преместванията са твърди и ги решават не командирите, а комисии. Разговарям с колегите от другите видове ВС, с управление „Човешки ресурси“ на МО и с началника на отбраната, за да видим как можем леко да модифицираме Регистъра. Ясно е, че регистър за военнослужещи, упражнили правото на пенсия, ще има, това е естествено. Срещам разбиране от колегите от другите ВС, така че да минимизираме щетите от Регистъра. Това донякъде ще наруши кадровото развитие на военнослужещите, но, от другата страна, стои вид ВС или дадено формирование не може да притежава заложените му способности и да изпълнява поставените му задачи и това, за което е създадено. Ще трябва да се намери правилният баланс между тези две неща. Част от нашите предложения, които, надявам се, да бъдат обсъдени на следващия Съвет по отбрана, имат за цел именно да поддържат този баланс. Пълно щастие няма, но ще направим това, което е възможно.
За некомплекта, който питате, той продължава да е над 20% за офицерите, като за младшите офицери е доста по-висок. За сержантските длъжности е най-малък – 8–10%, а при войниците е също над 20%. През 2021 г. проведохме 2 конкурса за войници. В резултат са назначени 470 души. Предстои още един конкурс през ноември, на който се надяваме да покрием поне 90% от обявените 155 длъжности. Резултатите ще са ясни в началото на 2022 г. С тези бройки не можем да намалим рязко некомплекта при войнишките длъжности, който е сериозен, а само да удържаме нещата в приемливи граници. Пандемията от COVID-19 и проблемите в икономиката направиха така, че да имаме повече кандидати.
Другата, благоприятна за нас тенденция, е че в последните 2 години напускащите войници са по-малко.
Третата добра новина е, че през 2021 г. завършилият Випуск „Г. С. Раковски“ е първи по-голям. В резултат 86 лейтенанти постъпиха на служба в СВ, което е добре. В следващите години випуските ще са още по-големи, което ни радва. Това ще ни даде възможност да намалим некомплекта от младши офицери. Той, че няма да изчезне, няма, но поне ще е в приемливи граници.
Очаквам 10 офицери да се върнат от обучение от ВА „Г. С. Раковски“. Това, което прави военнообразователната система, и това, което правим ние, с помощта на МО, за войнишките конкурси помага да понамалим некомплекта, но той ще си остане, ако МО и видовете ВС не продължат с мерките, които взимат.
В обобщение бих заявил: Некомплектът ни мъчи, той беше ужасен, сега е много лош, което е положителна тенденция.

- Стигаме до втория тежък въпрос. Проектът за нова бойна машина на СВ отново зацикли поради политическата ситуация. Колко време още СВ ще могат да поддържат наличната бронирана техника?


- Проектът за новата бойна машина на СВ стана пословичен. Освен зациклил, може да се каже, че се забави доста. Основната причина е, че получените оферти бяха на по-висока цена от заложените средства в Решението на Народното събрание. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов разпореди създаването на работна група с председател ген.-лейт. Димитър Илиев и с мое участие, която оцени всички възможни 8 варианта как Проектът би могъл да продължи, и ги предложи на министъра с доклад. Бяха разгледани всички възможности във всички направления. Почти всички са реалистични или, да кажем така, някои са по-малко реалистични. Разгледахме всички възможности без ограничения. Решението за продължаване на проекта ще е политическо и ще от редовен кабинет, защото това е ангажимент за дълъг период от време.
Моето лично мнение е един от вариантите за довеждане на Проекта до успешен край е увеличение на предвидената сума. Всякакви разсъждения от рода: „Фирмите трябва да се съобразяват с нас – каквото ние кажем, това ще стане“, не са работещи. Както знаете, в оръжейната индустрия има естествени 5% повишение на цените всяка година, без дори да се пресмятат увеличенията на металите и другите материали през 2021 г. Първите оферти бяха от 2018–2019 г. на база цени през 2018 г., сега сме в края на 2021 г., говорим евентуално за оферти през 2022 г. Все пак съм оптимист за този проект, не е затворен окончателно.

- Освен бронирани машини СВ имат нужда и от друга техника. Какви проекти са заложени за поддръжка и модернизация на съществуващите танкове, артилерия, ПВО, ЯХБЗ и разузнавателна техника?
- Напълно прав сте, в СВ работим и по други проекти. Ще започна с проектите за модернизация, след това ще говорим и за поддръжката.
В момента тече проектът за модернизация на ОБТ Т-72, изпълняван от ТЕРЕМ с помощта на Elbit (Израел). Много сме доволни от това, което се случва, и знаем какво ще получим. За мен това е един от най-смислените проекти за модернизация на въоръжението на БА в последните 20 години. За немного пари получаваме доста нови способности за Т-72, който е много добра базова платформа. Той е издръжлива машина, но имаше някои слабости. С този проект ще ги отстраним. Така ще можем да използваме както плюсовете на базовата машина, така и на новите способности, които ще получим: система за управление на огъня; система за наблюдение, система за управление на бойните действия и нова комуникационна система. Така през 2022 г. ще получим един танков батальон, който има способности, каквито никой друг батальон в СВ няма да има.
По този проект не се предвижда монтирането на допълнителна броня. Този въпрос го обсъждахме. Т-72 с този двигател и с тази броня е предвиден да осигурява живучест с бързина и маньовър, отколкото с пасивна защита. Ако има нужда, би могло да се сложи още броня, има запас от мощност, ако трябва, може да се сложи и нов двигател, но това променя изцяло концепцията, заложена в Т-72. Така че засега няма да се монтира допълнителна броня, все пак сме ограничени и от сумата за модернизацията на ОБТ Т-72.
Друга тема, за която мислим и вероятно ще работим в бъдеще, е модернизацията на настоящите платформи. Миналата седмица имах среща с ръководството на ТЕРЕМ и се разбрахме, че преди да започнем работа по дадена платформа, трябва да се отговори на генерални въпроси – коя платформа, защо точно тя, коя е най-подходяща, какво искаме да получи тя като нови способности, в какви финансови параметри ще се простира проектът и други.
Стигаме до поддръжката на съществуващата материална част в областта на бронетанковата и автомобилната техника. Да, имаме проблеми. Те са основно с осигуряване на резервни части. Това, което получаваме, не е достатъчно, но ни позволява да поддържаме бронетанковата техника в готовност за бойно използване, а автомобилната техника в добро техническо състояние. Трудно е, но не мога да не изразя благодарността си към ремонтните органи на СВ – и в бригадите, и в 110-и логистичен полк, и в Базата за ремонт в Сливен. Хората в тях знаят много, могат много, работят много и правят най-доброто с това, с което разполагат. Ще поддържаме тези техники докогато може и докогато трябва.
Ясни са перспективите – новата бойна машина, поддръжката и модернизацията на съществуващите платформи.
image
- Освен бронетанкова и автомобилна техника СВ имат нужда и от други оръжейни системи. Какво е положението при тях?
- В Програма 2032 има списък с приоритетни проекти. В тях за СВ има нови артилерийски системи, нови системи за ПВО, нови противотанкови оръжия, нови системи за разузнаване и наблюдение, нова техника за ЯХБЗ, нови комуникационни системи. Мислим за тези системи, защото НАТО има изисквания, които ние не можем да покрием с настоящите системи.
При противотанковите оръжия е предвидено придобиването на нови управляеми противотанкови ракетни системи. ПТУР на новите бойни машини трябваше да са първата стъпка в тази насока. Сега не мога да се ангажирам кое ще се случи първо – нови ПТУР или тези на новите бойни машини, но при всички положения те ще се едни и същи системи, за да се постигне икономия от мащаба.
Нашата идея в артилерията например е да придобием нови, цели дивизиони, броят им обаче е въпрос на финансовите възможности на държавата. Всичко е въпрос на политическа воля и на пари. Военната експертиза казва какво е необходимо, но политическата воля е тази, която казва какво е възможно. Ясно е, че в следващите 2 години темата за парите за отбрана е много чувствителна.
Но да не забравяме, че по думите на ген. Боцев, лека му пръст, в продължение на 10–15 години за СВ е отделян 1% от капиталовите разходи на МО. Така че, след като от над 30 години не сме получавали нова техника и въоръжение, е нормално сега да има нужда от всичко.
План 2026 и Програма 2032 дават виждането на военното и политическото ръководство как трябва да изглеждат Въоръжените сили в края на този период като структура, способности, численост и въоръжение. Надявам се, че след като проектите за почти всички родове войски на СВ са заложени в План 2032, то това да е хоризонтът, до който те ще бъдат финансирани, и надявам се, финализирани.

- В сайта на ЕС открихме проект за доставка на РЛС за разузнаване и наблюдение на сухопътни цели за нуждите на СВ. Бихте ли дали повече подробности за този проект?
- В момента проектът е на етап преди обявяване на обществена поръчка. Става въпрос за доставка на РЛС за разузнаване и наблюдение на земни цели. Предвидено е получаването на 26 РЛС, които да могат да откриват цели на разстояние до 30 километра, единични и групови с възможност за откриване, идентифициране, следене и определяне на координатите им. Подробностите са дадени в техническата спецификация. Това е част от по-големия проект за развитие на системите за разузнаване и наблюдение. В тази област сме открили дефицити на способности и се стараем по най-бързия начин да ги ликвидираме. Времевата рамка е до 2026 г.
Заедно с него върви и обществената поръчка за БЛА, клас „малки“ и „мини“ за ниво батальон/бригада. Целта е да се генерира по-ясна картина на наземната обстановка. Командирите им трябва могат да разполагат със сведения за обстановката в зоната на отговорност и действия на формированието. Основната цел е механизираните батальони и артилерийските дивизиони с БЛА клас „мини“ да получават необходимите сведения, а БЛА клас „малки“ са за разузнавателните формирания, които да подават информация за нуждите на СВ.

- На скорошните учения 61-ва Стрямска бригада демонстрира ново обмундироване. Този проект ще се разпространи ли и към другите формирования на СВ?
- Новата индивидуална екипировка е получена във всички формирования на СВ до средата на септември 2021 г. С нея изпратихме в историята сумката и металната каска, както и носимия шанцов инструмент. Военнослужещите вече разполагат с тактически елеци, цялото оборудване е разположено по различен начин. Новата екипировка се използва не само в ученията, но и в ежедневните занятия и носенето на караулната служба. Мисля, че постигнахме добро съотношение качество–цена. Получихме положителни отзиви още по време на тестовете, като съзнавам, че не може всички да са доволни от всичко. Засега не можахме да разкараме мешките, защото фирмите не проявиха интерес към решаването на въпроса с новите раници. Ще има нови средства за балистична защита – каски и бронежилетки. Те са специално съобразени с изискванията на СВ. До средата на 2022 г. те ще бъдат доставени в пълен обем. Така от командира на СВ до последния войник всички ще изглеждат по един и същи начин. Има какво да се направи още по индивидуалната екипировка, но направихме първите уверени стъпки, а резултатите са обнадеждаващи. Благодаря на министър Каракачанов, че остави проектът за индивидуалната екипировка да бъде воден от СВ. Мисля, че оправдахме доверието и постигнахме добри резултати.
image
- В началото на 2021 г. демонстрирахте инициатива на СВ за модернизация на АК-47. Осигурени ли са средства за нейната пълномащабна реализация за всички формирования на СВ?
- Да, бяха отпуснати средства за 2021 г. за реализация на първия етап. Оказа се обаче, че процедурата е доста по-сложна от това, което ние си представяхме. Има шанс за рамково споразумение до края на 2021 г., но отпуснатите 1,5 млн. лв. не е реалистично да бъдат изразходвани при тази времева рамка. През 2022 г. ще работим активно, защото проектът е важен за нас. Експерименталните модели, които демонстрирахме на учението „Родопи 2021“ край Смолян, показаха, че качеството е добро като изпълнение. Новите способности за интегриране на електрооптични мерни прибори са добри и сме амбицирани да завършим проекта. Той е важен за нас и за сравнително малко пари получихме добро качество и нови способности. Това е още един проект с постигнато много добро съотношение на цена, способности и качество. АК-47 7,62х39 е много надеждна и стабилна система, на която липсваше способност за интегриране на съвременна оптика и ергономия. Е, ние ликвидирахме точно този дефицит – вече има способност за различни оптични прицели и нов телескопичен и ергономичен приклад. На база рамкови споразумения през 2021 г. подписахме конкретни договори за над 6 млн. лв. и в следващите 8–9 месеца ще получим нови мерни прибори, които ще могат да се използват с обновените автомати.

- По План 2026 и План 2032 предвидена ли е промяна в числеността и дислокацията на СВ, ако да, какви са параметрите за това?
- Краткият отговор е „не“. План 2026 не предвижда разкриване на нови формирования и разместване в дислокацията на съществуващите. Ще има минимално увеличение на числеността на два механизирани батальона (3-ти и 10-и, които ще получат малко повече способности), което не е това, което бе нашата първоначална идея.

image
- Батальоните на Бригадното командване пътуват от Благоевград и Враца до полигон „Сливница“ за провеждане на учения. Това икономически оправдано ли е и няма ли възможност за използване на полигони в рамките на гарнизона?
- Въпросът ви е абсолютно резонен. Краткият отговор е – ако имаше налични полигони в близост до местата за постоянна дислокация, щяха да използват тях. И „Бутов дол“ във Враца, и този в Симитли вече не са използваеми. В момента, в който статутът им на учебни полигони е свален, е започнала урбанизация на тези зони. Вече е невъзможно да върнем статута им, особено врачанския, защото не може да отговори на изискванията. Полигонът в Симитли е малък и неудобен. Затова и двата батальона ще продължат да използват полигон „Сливница“. Невъзможно е и несериозно е в наши дни да се говори за изграждането на нов полигон. Всъщност всички подразделения на СВ от батальон/дивизион нагоре провеждат ТУБС на УП „Корен“. В близост до пунктовете за постоянна дислокация няма полигон, който да позволи провеждането на ТУБС при спазване на всички мерки за безопасност. Тъй като УП „Сливница“ ще продължи да бъде използван от двата батальона и за стрелби, работим по подобряване на инфраструктурата там. Разбира се, не с темповете, с които бихме желали, но през 2022 г. ще има видими резултати. Ще бъдат осигурени условия за нормално комунално-битово осигуряване в рамките на деня. Не предвиждаме възможности за нощуване, защото това означава лагер, хранене, битово обслужване, което би наложило неоправдано високи разходи без нужната ефективност. Ще нощуват в Горна баня. Знам, че не е удобно и ефективно, но няма друг начин. Това е решението, което сме взели на база възможностите, за Бригадното командване и двата батальона.

- Един последен по ред, но не и по важност въпрос - доволни ли сте от качеството на подготовката на постъпващите офицери и сержанти от НВУ и Факултет АПВОиКИС?
- Краткият отговор би ми се искало да е „да“. По-дългият и по-верен е, че сме доволни, но по-доволни сме от това, че от 3–4 години НВУ си говори със СВ за съдържанието на учебните планове и относителния дял на видовете подготовка на бъдещите кадри, постъпващи при нас. В тези разговори се стараем да върнем превеса на военните дисциплини в учебните програми. Знаем, че това е свързано с акредитация и много други неща. Докладите на командирите, при които постъпват новопроизведени лейтенанти от последните 1–2 години, сочат, че те освен по-голямо желание имат и по-добро ниво на знания, умения, подготовка и навици за военна служба. Това позволява плавното им интегриране във формированията. Много се говореше, че във военните училища трябва да се произвеждат лидери. Да, така е. Съответно в учебната програма е отделено огромно време за обучението по лидерска подготовка. Важно е бъдещите офицери да усвоят инструментите, с които да ръководят бъдещите си колективи. Дотук добре – бъдещият офицер ще има теоретични знания за лидерство. Но когато се изправи пред своя взвод и установи още първата седмица, че неговите професионални знания и умения са на много по-ниско ниво от сержантите и войниците, неговата лидерска подготовка ще се изпари. Това е така, защото има войници с 15–17-годишен опит, които познават отлично техниката, както и сержанти, които отлично биха командвали взвода. Ето защо мисля, че може да се задели 60% от огромното време, отделено за лидерска подготовка, за придобиването на професионална такава. Иначе остава един кух лидер с големи фрази. Ето това е промяната, която забелязваме през последните години. Ние в СВ от своя страна през първите 4 седмици на постъпването на лейтенантите организираме курсове на място във формированията за уеднаквяване на подготовката, за придобиване на познания за административните процеси, които никак не са малко. Командирът на взвода има много неща, които трябва да върши, особено ако се наложи да замества командира на ротата. Той трябва да е готов за това. В тези курсове им припомняме някои основни моменти от методиката за провеждане на занятия по някои дисциплини, за да сме сигурни, че стандартът е еднакъв и всички говорим на един език.

- Генерал Попов, какво ще пожелаете на вашите подчинени и колеги по повод 19 ноември – Празника на Сухопътните войски?
- На офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от СВ и на ветераните от войските искам да пожелая здраве и успех в кариерата на тези, които служат. И още нещо, което казвам от 2–3 години – да запазим вярата, че по-добрите дни за Сухопътни войски все още са пред нас.

Димитър СТАВРЕВ
Снимки авторът и Пресцентърът на СВ

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГЕНЕРАЛ МИХАИЛ ПОПОВ, КОМАНДИР НА СВ: ГОДИНАТА БЕ УСПЕШНА - НАТОВАРЕНИ УЧЕНИЯ  И  ПОДГОТОВКИ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка