САЩ със суперпроект за прихващане на хиперзвукови оръжия Glide Phase Interceptor

Pan.bg 29 ное 2021 | 22:45 views (957) commentaries(0)
img
пан.бг


Противоракетен проект за прихващане на хиперзвукови оръжия Glide Phase Interceptor (САЩ)


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Изстрелване на противоракета SM-3 Block IIA от инсталацията Mk 41


Американската агенция за противоракетна отбрана започва разработването на нов отбранителен проект. През следващите години се планира създаването на перспективна система за противоракетна отбрана, способна да прихваща хиперзвукови бойни глави. Вече е стартиран изследователският етап на проекта, по време на който ще се изработи и избере оптималната концепция за по-нататъшно изпълнение.

Договори и разходи

На 19 ноември стартира нов конкурс за разработване на перспективна система за противоракетна отбрана. На този ден Агенцията за ПРО издаде заповеди за проучване на идейни проекти на трима участници. В програмата участват водещите изпълнители на Пентагона - Raytheon Missiles and Defense, Lockheed Martin и Northrop Grumman Systems.

Темата на състезанието е обозначена като Glide Phase Interceptor. Конкурентните компании ще трябва да разработят своите версии на такива оръжия и да представят готови концепции до края на септември 2022 г. След това клиентът ще сравни своите предложения и ще избере най-успешното, което ще бъде разработено и след това ще бъде предоставено за тестове за стрелба.

За първата състезателна фаза на проекта се планира да бъдат изразходвани приблизително 60 милиона долара. Така компаниите "Raytheon" и "Lockheed-Martin" ще получат почти 21 милиона долара за работата. Проектът от Northrop-Grumman се оценява на по-малко от 19 милиона долара. Заедно с договорите на компаниите са дават по 8 милиона долара за започване на работа.


Пробна стрелба SM-3

От Агенция ABM съобщават, че сключването на няколко договора за разработване на бъдещи концепции ще осигури известни предимства и ще намали възможните рискове. Чрез този подход се планира да се привлече опитът и технологиите на водещи разработчици на оръжия и те ще се конкурират помежду си. Всичко това, както се очаква, ще позволи в най-кратки срокове да се намери оптималната концепция на комплекса за борба с принципно нова заплаха.

Прихващане при планиране

Точните тактико-технически изисквания към бъдещата система за противоракетна отбрана все още не са обявени, но клиентът разкри някои общи идеи и желания. Така перспективният комплекс GPI ще бъде разположен на военни кораби и ще бъде включен в бъдещата „регионална програма за хиперзвукова противоракетна отбрана“.

По искане на Агенцията по ПРО новата ракета-прехващач трябва да бъде съвместима със стандартните пускови установки Mk 41 VLS. Разрушителите от типа Арли Бърк, участващи в системата за противоракетна отбрана, се считат за бъдещи носители. Хардуерът на ракетата ще бъде съвместим с информационната и контролна система Aegis на текущата версия на Baseline 9.

С помощта на стандартна електроника корабът-носител ще може самостоятелно или чрез външно целево обозначение да изстреля противоракета, след което да достигне целта и да я порази. Името на новия проект показва, че целите на ракетата GPI ще бъдат съществуващи и бъдещи планиращи хиперзвукови единици, обозначени в чужбина като boost-glide. Прихващането ще се извърши след отделянето на бойната глава от ракетата-носител, на етап планиране.


Ракета SM-6 напуска VLS пускова установка

Технически аспекти

Разработването на концепциите току-що започна и не трябва да очакваме публикуване на технически подробности в близко бъдеще. Въпреки това публикуваните данни ни позволяват да определим някои от характеристиките на бъдещата GPI ракета.

По този начин клиентът изисква пълна съвместимост с пусковите установки Mk 41. Това означава, че ракетата, независимо от нейната конструкция, ще бъде доставена в цилиндричен транспортно-пусков контейнер с дължина до 7,2 м и диаметър не повече от 710 мм. Максималната маса на TPK с ракета е 4090 кг.

Съвременните и очаквани бойни глави, разработени от САЩ и други страни, имат скорост най-малко 5-6 M, а по-голямата част от полета се извършва на височина от най-малко 20-22 km. Това ни позволява да си представим какви експлоатационни характеристики трябва да има една ракета, за да ги прихване. Може би самият GPI ще бъде хиперзвуков, което ще съкрати времето за реакция и прихващане. За да стане това, ще трябва да се използва схема с няколко степени, оборудвани с двигатели с твърдо гориво.

Ракета от такава схема ще носи отделен боен етап, който ще осигури насочване и унищожаване. Търсенето и проследяването на хиперзвукова цел може да се осигури по различни начини. Термичните глави за самонасочване имат големи перспективи в този контекст. Те са способни ефективно и надеждно да откриват и улавят хиперзвукови цели чрез плазмения си вид и следа от горещ газ.Разрушителят USS Delbert D. Black (DDG-119) е един от последните кораби от клас Arleigh Burke.

През последните десетилетия основните проекти на САЩ за ракети-прехващачи включват използването на т.нар. кинетично прихващане - целта е поразена от директно попадение от етапа на бой. Подобни технологии и разработки могат да бъдат използвани в бъдещ GPI проект. В същото време не може да се изключи използването на „традиционна“ осколочно-експлозивна бойна глава, чиито поразителни елементи също са способни да сбият хиперзвукова цел и/или да стартират процеса на нейното унищожаване от настъпващ поток.

Носители на ракетите-прехващачи GPI ще бъдат корабите Arleigh Burke с Aegis BIUS и пусковите установки Mk 41 VLS. Може да се предположи, че в далечно бъдеще такива оръжия ще бъдат поставени на сухопътните комплекси Aegis Ashore, които разполагат с необходимото оборудване. Те обаче не говорят за такива възможности: или поради липсата на такива планове, или поради нежеланието да бъдат разкрити .

Очаквани ефекти

До септември следващата година трите компании ще работят по своите версии на концепцията GPI. Тогава Агенцията по ПРО ще избере най-успешния и ще даде на авторите си договор за по-нататъшно развитие. Няколко години след това трябва да се очаква проектантска работа, производство на прототипи и начало на летателни изпитания. Колко скоро ще бъде възможно те да бъдат завършени и да се въведе ракетата-прехващач в експлоатация, не е известно. Може би това ще се случи едва в края на десетилетието или по-късно.

Причините за стартирането на подобен проект са очевидни. Водещите страни вече приемат хиперзвукови системи и подобни оръжия скоро ще променят баланса на силите в различни контексти. Съответно е необходимо да се разработят средства за защита срещу него. Въпросът за отбраната е особено актуален за Съединените щати, които все още изостават в развитието на хиперзвуковите ударни системи.


Наземна противоракетна отбранителна система Aegis Ashore

Бъдещата ракета GPI ще трябва да бъде включена в боекомплекта на разрушителите Arleigh Burke и ще допълва други видове прехващачи. В резултат на това военноморският компонент за противоракетна отбрана ще разполага с няколко вида ракети-прехващачи с различни характеристики и задачи. Една корабна система за противоракетна отбрана в тази форма, ще запази своите предимства под формата на висока мобилност и възможност за бързо разгръщане в необходимите райони. Също така ще бъде възможно да се разшири обхватът на целите, които ще бъдат поразени, включително и най-опасните оръжия . И накрая, общата гъвкавост на бойното използване в различни условия и ситуации ще се увеличи.

Оръжие на бъдещето

Така Съединените щати продължават да развиват своята противоракетна отбрана и сега ще й дадат нови способности, отговарящи на предизвикателствата на времето. Потенциалните противници са постигнали значителен напредък в областта на хиперзвуковите оръжия и вече пускат на дежурство първите образци от този вид - и Пентагонът трябва да вземе подходящи мерки.

Следващите няколко месеца са предвидени за предварително проучване на новия проект Glide Phase Interceptor на конкурентна основа. След това работата по разработката ще продължи няколко години. Дали ще бъде възможно да се изпълни желания проект и да се получат всички необходими характеристики и възможности е голям въпрос. Поставените задачи са особено сложни и засега не пораждат прекомерен оптимизъм.

автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Министерство на отбраната на САЩ, Военноморски институт на САЩ


източник
тасс
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


САЩ със суперпроект за прихващане на хиперзвукови оръжия Glide Phase Interceptor

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка