Маневри на стратегическите ядрени сили на САЩ Global Thunder 22/ ноември

Pan.bg 30 ное 2021 | 13:06 views (666) commentaries(0)
img
пан.бг
Обучение за заплахи: Маневри на стратегическите ядрени сили на САЩ Global Thunder 22
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Бомбардировач B-52H в авиобаза Майнот, 3 ноември


В началото на ноември Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (STRATCOM) проведе поредното годишно командно-щабно учение Global Thunder 22. По време на тези маневри беше изпробвана работата на съществуващите системи за командване и контрол, взаимодействието на различни структури и агенции. Бяха изпитани и предприети практически мерки за подготовка, за използване на оръжие срещу условен противник.

По официални данни

На първия ден от месеца STRATCOM обяви старта на учението Global Thunder 22, което трябваше да се проведе от 2 до 10 ноември. Съобщава се, че целта на това събитие е да се проведе "реалистично обучение" на ядрени сили с използването им срещу условен враг. Сценарият на маневрите включваше проверка на готовността на силозните ракетни системи, стратегическите подводници и далечната авиация. Освен това различни структури и организации на Пентагона и други органи бяха включени в ученията с различни роли и права.

В първия ден от учението започна разполагането на ангажираните авиационни части и подготовката им за ранни учебни полети. Например няколко бомбардировача B-52H от 2-ро бомбардировъчно крило излетяха от тяхната авиобаза Барксдейл (Луизиана) до летище Майнот (Северна Дакота), където е на въоръжение 5-то въздушно крило. Личният състав на двете формирования съвместно завърши необходимото планиране и подготви техниката за предислокация.

Задачата за осигуряване на полети на стратегическа авиация на дълги разстояния беше поверена на няколко формирования самолети - танкери. Това бяха съответно 22-ро, 92-ро и 507-о зареждане с гориво от Макконъл (Канзас), Феърчайлд (Вашингтон) и Тинкър (Оклахома). Те трябваше да дежурят в определените зони и да извършват зареждане на бомбардировачи, летящи към цели или връщащи се на своите летища.

По-малко забележим, но важен участник в учението беше 91-во ракетно крило от базата Майнот, което управлява междуконтинентални балистични ракети Minuteman III. Това подразделение демонстрира уменията си в безопасната експлоатация на стратегически оръжия, както и демонстрира способността си да бъде в постоянна бойна готовност и готовност за използване на ракети по всяко време.


Самолетите от 5-то бомбардировъчно крило, участващи в учението, 3 ноември

Военноморският компонент на стратегическите ядрени сили в ученията беше представен от 9-та група подводници (SG9), причислена към базата Кицап (щат Вашингтон). Няколко ПЛАРБ от това формирование излязоха в морето и извършиха патрулиране по посочените маршрути. Разработено е взаимодействието на корабите помежду си и с други кораби. По-специално, горивните и други доставки бяха презаредени в морето. Освен това бяха тествани нови подходи за управление на комуникациите.

Защита на информацията

Любопитно е, че в официалните съобщения на Стратегическото командване се споменават само най-общите аспекти от изминалите учения. Пресслужбата на тази структура пише за голямото значение на маневрите и отделните етапи, а също така цитира съответните офицери и генерали. Основната тема в случая е цялостното значение на учението Global Thunder 22 за националната сигурност на САЩ и за подготовката на отделни формирования.

Не са предоставени обаче, най-интересните данни за минали упражнения. Маршрутите за полети на бомбардировачи, стратегически райони за патрулиране на подводници и ученията с ракетни части, не са публикувани официално. Освен това не се съобщава за учебно използване на оръжия, за техните цели и т.н.

Не беше възможно обаче да се скрият всички характеристики на упражненията. Някои епизоди от ученията се проведоха в близост до трети страни, които ги наблюдаваха с интерес. Чуждестранните наблюдатели не скриха от събраната и получена информация. Освен това тя стана обект на критики и обвинения.Чуждестранни наблюдения

На 17 ноември учението Global Thunder 22 беше осъдено от Министерството на външните работи на КНДР. Ведомството открито нарече ученията, проведени „в атмосфера на бойни действия“, като ясна подготовка за ядрена война. Министерството на външните работи смята подобни действия за необмислени и призовава за незабавно прекратяване. Освен това Северна Корея поиска от САЩ , да спрат изграждането на своя ядрен потенциал.
Самолет танкер от 22-ро въздушно крило, 7 ноември

На 23 ноември се проведе международна видеоконференция с участието на министрите на отбраната на Русия и Китай. Армейският генерал Сергей Шойгу и генерал-полковник Уей Фънхе обсъдиха редица належащи въпроси, вкл. последните американски учения. Така руският министър описа общата ситуация по границите и освен това разкри данни за ученията Global Thunder 22.

Според С. Шойгу по време на американските учения близо до границите на Русия са били забелязани 10 стратегически бомбардировача. Полетите бяха извършени както в западна, така и в източна посоки. Самолетите се приближиха до руските граници на разстояние до 20 км и тренираха използването на ядрени оръжия. В същото време руската противовъздушна отбрана своевременно идентифицира приближаващи се въздушни цели, наблюдава действията им и предприе мерки за предотвратяване на възможни инциденти.

Всичко това се случва на фона на общото засилване на активността на ВВС на САЩ близо до руските граници. През последния месец това бяха около 30 полета, което е 2,5 пъти повече спрямо съответния период на миналата година. С. Шойгу посочи като пример, дейността на американската стратегическа авиация над Охотско море. Там през 2019 г. бяха засечени само три полета, а през 2020 г. броят им се увеличи на 22.
Тренировъчна заплаха
Според официалната версия годишното учение на стратегическото командване Global Thunder е предназначено за отработване на действията на ядрените сили в мирно и военно време. Освен това с тяхна помощ на потенциалния противник се показва готовност да защитава националните интереси с всички налични сили и средства.

Добре известно е и многократно е изтъквано, че Вашингтон сега разглежда Москва и Пекин като потенциални противници. Именно за тях беше предназначен скорошният „сигнал“ под формата на мащабни учения на стратегическите ядрени сили. Освен това с подобни мерки САЩ показват на съюзниците си, че могат да разчитат на защита от САЩ, при евентуална руска или китайска агресия.


Военноморската част на учението. В ход е подготовката на товарите за прехвърляне на подводници. 4 ноември

Трябва да се отбележи, че подобна демонстрация на способността за отблъскване на агресията далеч не е мирна. Присъствието на бомбардировачи близо до руските граници или ПЛАРБ в Тихия океан в районите за патрулиране и изстрелване изглежда е пълноценна заплаха. 91-во ракетно крило по понятни причини не участва в "демонстрационната" част на учението, но участието му в дейностите, също може да предизвика безпокойство.

Заплахата обаче не остава без отговор. Бомбардировачите, участващи в Global Thunder 22, бяха забелязани на значително разстояние от руските граници и бяха успешно ескортирани.Руските военни сили ги наблюдаваха отблизо и предприеха мерки, за да изключат инциденти. По този начин на Пентагона беше показано, че в близост до руските граници трябва да се спазват всички официални и неписани правила, в противен случай са възможни неприятни последици.

Освен това, докато демонстрира своя ядрен потенциал и начини за използването му, Вашингтон вероятно не забравя, че Китай и Русия имат сходни способности. Ядрените сили на двете страни са в постоянна бойна готовност и са готови да отговорят на агресия по всяко време. Още повече, че за такъв отговор не е нужно да правят демонстрационни полети близо до американските граници.

Немирен процес

Желанието на Съединените щати да защитават националните интереси с всички налични средства е напълно разбираемо. При тези процеси обаче е необходимо да се знае кога да се спре и да не се пресичат познатите линии. В противен случай планираните учения, необходими за поддържане на необходимата боеспособност, ще наподобяват истински провокации и допълнително ще влошат и без това тежката международна обстановка – както се наблюдава през последните години.


автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Министерството на отбраната на САЩ


източник военное обозрение
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Маневри на стратегическите ядрени сили на САЩ Global Thunder 22/ ноември

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка