Първият ММПК - тип OPV 90-024 (зав. № 13779) Част 1. Церемонията (ОГРОМНА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ)

Pan.bg 06 дек 2021 | 07:25 views (26148) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 3 декември 2021 г. бе дадено началото на бъдещето на българските ВМС. В този ден в новопостроения цех на „МТГ Делфин“ АД в Езерово, край Варна, бе разрязан символично първия метал за новите многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на българския военен флот. На церемонията присъстваха Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов; командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов; зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев; командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков; началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров; НЩ на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров; офицери от МО, ЩО, СКС и ВМС; Светлин Стоянов, изпълнителен директор на „МТГ Делфин“ АД; Дирк Малговски, управляващ директор на NVL BV & Co. KG, д-р Нилс Мосер, ръководител на проектантското и конструкторско бюро на NVL BV & Co. KG във Варна, общински ръководители от Варна и Белослав; представители на морския бизнес.

Церемонията започна със слово на Светлин Стоянов, което той подчерта, че: „И двете компании „МТГ Делфин“ АД и NVL BV & Co. KG се познават от много години и семейни компании, което значително улеснява взаимното разбирателство и работата ни в екип. Силните страни на компаниите – корабостроителни способности и конкурентни разходи от българска страна, както и опит в интеграцията на бойни кораби и богат опит като главен изпълнител на германска страна – ще улесни успешното завършване на проекта“.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


„Със стартирането на рязането на стомана, ние навлизаме в производствената фаза, както е планирано. Постигнатият крайъгълен камък е израз също и на доверителните отношения с нашия клиент и конструктивното сътрудничество с нашия партньор „МТГ Делфин“. За успешно пускане на вода на кораби с такава сложност, ефективни, доверителни и кооперативни партньорства са от съществено значение. Това се отнася както за сътрудничеството с корабостроителницата, така и за това с многобройните ни местни и международни доставчици. Сега ще продължим с пълна пара в производствения процес и аз съм уверен, че ще продължим безпроблемно с ангажимента, който всички страни по този проект поеха на масата в миналото“ заяви Дирк Малговски, управляващ директор на NVL BV & Co. KG“.

„Това не е само началото на един технологичен процес, а сбъдването на една мечта. Това е исторически момент за Военноморските сили и за Българската армия. България е добре известна с възможностите си в корабостроенето, но за първи път заедно ние поставяме страната ни на картата на военното корабостроене. От царско време българските Военноморски сили не са получавали новопостроени бойни кораби, а спомагателни такива – от средата на 90-те години на миналия век“. Адмирал Емил Ефтимов изрази благодарност към поколенията адмирали и офицери, работили за модернизацията на Военноморските ни сили, както и за реализацията на конкретния проект. Той изказа признателност за професионализма и доверието, вложени в подготовката и осъществяването на сложния проект от германската фирма-партньор, както и за изградените капацитет и способности на екипа в българската фирма, участваща в строителството на новите кораби“.

„Пред нас стои задачата да сформираме екипажите, да участваме в процеса на строежа на корабите и с тяхното спускане на вода да сме ги усвоили. Това е отговорна задача, но съм убеден, че ще се справите“ обърна се адмирал Ефтимов към командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на отбраната бе категоричен, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху това отделеният скъпо струващ ресурс за отбрана да бъде превърнат в надежден възпиращ потенциал.

„Много сме щастливи да присъстваме на церемонията за старта на строителството на първия от двата многоцелеви модулни патрулни кораба (ММП). Тези кораби ще позволят на Българските ВМС да изпълняват всички задачи за защита на националните морски интереси и ще ни дадат възможност да участваме пълноценно. в операции и мисии на НАТО и ЕС“ заяви командирът на българските ВМС контраадмирал Михайлов.

След речите четиримата ръководители съвместно натиснаха червения бутон, с който бе пусната в действие машина за плазмено 3D рязане на листов материал. Машината бе програмирана за изреже контура на бъдещия ММПК. След го изряза филигранно, парчето бе поето от работник на „МТГ Делфин“ и подадено на адм. Емил Ефтимов и контраадмирал Кирил Михайлов, които го поеха съгласно правилата за безопасност със специални ръкавици.

След това Ясен Добрев представител на надзорния регистър DNV, предаде на Дирк Малговски сертификат за съответствие на проекта. Той го подписа и от своя страна го предаден на контраадмирал Кирил Михайлов. След това адм. Ефтимов, контраадмирал Михайлов, Дирк Малговски и Светлин Стоянов се подписаха на отрязания силует на новите ММПК.

Новите кораби са тип OPV 90-024. Те ще са с дължина 90 m, широчина от 13,50 m и газене от 3,5 m, а водоизместването ще е около 2300 t. Въоръжението е едно 76 mm носово оръдие, 8 УВС за зенитни ракети VL Mica, 4 ПУ за ПКР RBS 15 Mk 3, едно 35 mm оръдие Rheinmetall Oerlikon Millennium (Rheinmetall GDM-008), монтирано върху вертолетния хангар и две системи за „капани“ MASS - Multi Ammunition Softkill System, разположени по двата борда. ММПК ще разполагат с интегрирана система за бойно управление.

В различните етапи от производството на ММПК ще участват 500-600 инженери и работници. Двата многофункционални модулни патрулни кораби ще притежават способности да участват в целия спектър от военноморски операции на НАТО и ЕС и ще заменят съветските кораби (бел. ред. пр. 1159 и пр. 1242) на Първи дивизион патрулни кораби, неподлежащи на модернизация.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първият ММПК - тип OPV 90-024 (зав. № 13779) Част 1. Церемонията (ОГРОМНА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 36/45 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка