Кремъл обобщи резултатите от онлайн срещата на върха между Путин и Байдън

Pan.bg 07 дек 2021 | 23:27 views (998) commentaries(0)
img
pan.bg

Кремъл направи изявление след онлайн срещата на върха на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. В статия, публикувана на сайта на официалния интернет сайт на ръководителя на Руската федерация, бяха очертани основните теми на преговорите.

Преобладаващо място в разговора зае въпросът за вътрешно украинската криза и липсата на напредък в изпълнението на Минските споразумения.

„Президентът на Русия с конкретни примери илюстрира деструктивната линия на Киев, насочена към пълно демонтиране на споразуменията, и изрази сериозна загриженост от провокативните действия в Донбас“, се казва в съобщението.

След това Путин отхвърли опитите на Байдън да обвини Руската федерация в "заплаха" заради придвижването на руски войски близо до границите на Украйна, като подчерта, че "отговорността не трябва да се прехвърля върху плещите на Русия".

Според статията в сайта на Кремъл, президентът отбеляза, че "именно НАТО предприема опасни стъпки за овладяване на украинска територия и изграждане на военен потенциал по руските граници". След дискусията по този въпрос Путин и Байдън се съгласиха да инструктират своите представители да започнат съществени консултации по този въпрос

Освен това, на срещата на върха беше поставен въпросът за „незадоволителното състояние на сътрудничеството между Русия и САЩ“. На този фон Путин предложи на Байдън да отмени всички натрупани ограничения за функционирането на дипломатическите мисии.

Също така лидерите на Русия и САЩ засегнаха теми, свързани с прилагането на резултатите от срещата на върха в Женева, борбата с киберпрестъпността и плана за действие за иранската ядрена програма. И по трите точки Путин и Байдън изразиха готовност да продължат взаимодействието и сътрудничеството.

Общо разговорът между лидерите на Русия и САЩ продължи два часа. Разговорите бяха откровени и делови, в резултат на което президентите се съгласиха да продължат диалога и необходимите контакти, "отчитайки специалната отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност".

Източник: news.rambler.ru Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка