Байдън иска дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа

Pan.bg 09 дек 2021 | 03:37 views (459) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Байдън се застъпва за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа

В същото време президентът на САЩ не подкрепя идеята за безкрайни военни окупации в Близкия изток и участието на Вашингтон в граждански войни в чужбина.


Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя дългосрочното американско военно присъствие в Европа, но не подкрепя идеята за безкрайни военни окупации в Близкия изток и участието на Вашингтон в граждански войни в чужбина. Това съобщи в сряда помощникът на американския лидер по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън е убеден, че за да разположи американски войски в чужбина, трябва да има „ясно формулирана цел, свързана с жизненоважни интереси на националната сигурност на САЩ“.

От гледна точка на настоящия ръководител на администрацията на Вашингтон, отбеляза Съливан, Съединените щати трябва да използват военна сила по начин, който може да подпомогне операцията, така че тя да бъде част от „по-голяма стратегия, която не е изцяло или твърде тежка зависима от Пентагона "в сравнение с всички други инструменти на американската мощ."

„Така подходи президентът. И той представи аргументи в полза на дългосрочното присъствие на американски войски в Европа, което помогна да се предотврати атака срещу която и да е страна от НАТО, в Европа от основаването на Северноатлантическия алианс“, каза Съливан в онлайн форум на Defense One. Освен това, според неговата информация, Байдън намира за "важно да се поддържа мир и стабилност чрез разполагане на войски в регионите на Индия и Тихия океан по експедитивно ефективен начин".

Това също е необходимо "в светлината на нарастващото предизвикателство от Китай", каза Съливан.

Въпреки това той подчерта, че в Близкия изток Съединените щати не се нуждаят от "безкрайна, неопределена военна окупация, за да възстановят други общества", те се нуждаят само от "точни операции с партньори за унищожаване на терористи и подкрепа на приятели в тази част на земното кълбо."

Както отбеляза президентският съветник, Байдън смята, че има силна двупартийна подкрепа за подобен курс в Съединените щати. „Той ще продължи да прилага стратегията за национална сигурност, базирана на описаната стратегия“, каза Съливан.

Коментирайки края на американската военна операция в Афганистан, той каза, че според Байдън американските войски са били в тази южноазиатска страна, наред с други неща, за да "поддържат политическа стабилност", че тя е "централната част" на дългосрочната американска кампания.

Според Съливан в Ирак и Сирия Съединените щати запазват своите сили „за решаване на антитерористични задачи“. „Въпреки това, по отношение на идеята, че Съединените щати ще участват в гражданска война в друга държава, считайки това за мисия , президентът заключи, че тази ера трябва да приключи“, - добави представителят на Белия дом.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка