Пентагонът не изясни дали САЩ разработват средства за борба с хиперзвукови оръжия

Pan.bg 14 яну 2022 | 04:52 views (273) commentaries(0)
img
пан.бг


Пентагонът отказа да изясни дали САЩ разработват средства за борба с хиперзвукови оръжия
Заместник-министърът на отбраната Хайди Шу каза, че Вашингтон не планира да намали разликата с Русия и Китай в разработването на подобни оръжия.Пентагонът смята разработването на хиперзвукови оръжия за приоритет, но не разкрива информация дали САЩ също се опитват да създадат средства за борба с подобни системи. Това обяви в четвъртък на онлайн среща със базираната във Вашингтон групата на писателите по отбраната от заместник-министъра на отбраната Хайди Шу, която отговаря за въпросите, свързани с изследванията и разработките.

Както тя подчерта по време на речта си, за Съединените щати „хиперзвуковата, разбира се, е една от приоритетните области“. На въпрос на кореспондент на ТАСС дали в момента САЩ разработват системи, предназначени за прихващане на свръхзвукови ракети, или може би планират да го направят в бъдеще, Шу отговори: „За съжаление, всичко това принадлежи към класифицираната сфера“.

Заместник-ръководителят на Пентагона също беше попитана как Съединените щати могат да запълнят пропастта с Русия и Китай в разработването на хиперзвукови оръжия. "Бих казала, че това е просто физика, нали? Ако имате добри физици и инженери, тогава в крайна сметка можете да разработите тези хиперзвукови системи. Не е толкова трудно", отговори тя. В същото време Шу подчерта: "Не се интересувам от състезания с Китай или Русия. Състезанието е, когато имате 1000 ракети, така че имам нужда от 1000 ракети. Това е губещ подход." Тя не обясни кой подход смята за печеливш.

Заместник-министърът на отбраната заяви, че властите на САЩ предприемат различни мерки за намаляване на разходите за създаване на хиперзвукови оръжия. Тя каза, че си взаимодейства по този въпрос, по-специално "с една компания, която участва в програмата за хиперзвукови системи". "Казват, че ако започнем разработката и производството, цената на първата проба ще бъде много висока. И аз разбирам това, имам инженерно образование", каза Хайди Шу. "Но ако купите сто , тогава цената ще падне. Те ще разработят технологични методи, които ще позволят да намалим цената.


Както беше с всички компоненти и всеки продукт, който някога сме купували", добави тя. „Но ние също разглеждаме различни технологии в областта на двигателите, материалите, различни основни технологии, които могат да помогнат за намаляване на разходите“, каза Шу.

Сред приоритетните области за Пентагона Шу посочи и разработки, свързани с изкуствения интелект, микроелектрониката и системите, които могат да работят автономно.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка