Сенатори искат да намалят зависимостта на САЩ от редки метали от Китай

Pan.bg 15 яну 2022 | 03:44 views (469) commentaries(0)
img
пан.бг

Сенаторите предлагат мерки за намаляване на зависимостта на САЩ от редкоземни елементи от Китай

Законодателите отбелязват, че тези мерки имат за цел да насърчат добива и преработката на редкоземни метали в Съединените щати.

Американските сенатори внесоха инициатива в горната камара на Конгреса за намаляване на зависимостта на САЩ от доставките на редкоземни елементи от Китай чрез ограничаване на използването им, както и създаване на стратегически резерв. Текстът на документа беше публикуван в петък.


Инициативата беше спонсорирана от сенаторите Том Котън (Р-Арканзас) и Марк Кели (Д-Аризона). Те отбелязват, че тези мерки имат за цел да "насърчат добива и преработката на редкоземни метали в Съединените щати", да намалят зависимостта на страната от износа им от Китай и да намалят заплахата от прекъсване на доставките.

„Китайската комунистическа партия (ККП) контролира глобалните доставки на редкоземни елементи, които се използват във всичко - от батерии до изтребители. Прекратяването на зависимостта от ККП за добиване и обработка на тези елементи е от съществено значение за спечелването на стратегическата конкуренция с Китай и гарантира нашата национална сигурност", казва Котън. Според Кели инициативата „укрепва технологичното лидерство на Америка, като намалява зависимостта на редкоземните елементи от противници като Китай“.

Законопроектът насочва властите на САЩ да създадат „стратегически резерв от редкоземни елементи“. Според сенаторите Пентагонът и Министерството на вътрешните работи на САЩ трябва да дадат подходящи препоръки. Резервът трябва да бъде проектиран така, че да отговаря на нуждите на Съединените щати от тези елементи в области от значение за националната сигурност . В Съединените щати Министерството на вътрешните работи не е правоприлагащ орган, то се занимава основно с използването на федерални земи и добив на природни ресурси.

Според законопроекта Пентагонът трябва да изисква от своите контрагенти да спрат да използват редкоземни елементи от Китай във всички продукти, предназначени за министерството на отбраната от 2026 г. Когато е трудно да се получат, могат да се правят и изключения от правилата. Министерството на отбраната на САЩ също трябва да изисква от продавачите да разкрият откъде идват посочените елементи, използвани в различни продукти.

Сенаторите също така смятат, че офисът на американския търговски преговарящ трябва да извършва проверки на китайските власти за всякакви неподходящи действия на пазара на редкоземни елементи. Ако такива факти бъдат разкрити, Вашингтон ще трябва да предприеме действия.

© EPA-EFE/JIM LO SCALZO

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка