Германският външен министър заяви, че Германия иска стабилни отношения с Русия

Pan.bg 17 яну 2022 | 09:03 views (663) commentaries(0)
img
пан.бг
Германският външен министър заяви, че Германия иска стабилни отношения с Русия


Аналена Бърбок отбеляза, че и двете страни имат дълъг списък от теми за обсъждане.

Германският кабинет иска стабилни отношения с Руската федерация, и двете страни имат дълъг списък от теми за обсъждане. Това съобщи в понеделник германският външен министър Аналена Бербок, която лети за Киев за разговори, а оттам за Москва.


"По време на разговорите ми в Москва ще бъде важно да очертая позицията на Германия. Новото федерално правителство иска задълбочени и стабилни отношения с Русия. Списъкът с конфликтни теми, по които трябва да говорим, е дълъг", каза тя. Говорейки за важни въпроси на двустранните отношения, тя изброи области като наука, култура, търговия, възобновяеми енергийни източници и борба с изменението на климата.

„Сътрудничеството между гражданското общество е особено важно за нас. Искам също да говоря с моя руски колега за тези възможности и как можем да създадем условия за по-ефективното им използване“, каза ръководителят на германското външно министерство. В същото време тя уточни, че „ще изслуша внимателно събеседниците си, както в Москва, така и в Киев“. „Но също така ще бъда много ясна относно позицията, която заемаме заедно в ЕС, Г-7 и трансатлантическия алианс“, каза Бърбок.

Бърбок потвърди, че германският кабинет е готов за сериозен диалог с Русия за сигурността в Европа, но няма да се отклонява от принципите.


"Готови сме за сериозен диалог за взаимни споразумения и стъпки, които ще дадат повече сигурност на всички в Европа, включително на Русия, но не можем и няма да се отклоним от основните принципи на споразуменията от Хелзинки", каза тя. Те включват ненарушимост на границите, правото на избор на съюз и неизползване на заплахи като средство за политика, каза Бърбок. „И ние сме решени да отговорим, ако Русия поеме по пътя на ескалация“, каза ръководителят на германското външно министерство.

Преговори в Киев

Бърбок каза още, че ще обсъди в Киев инициативи за модернизиране на енергийния сектор на Украйна, както и предложения за защита на киберпространството.

„В Киев искам да поясня, че не водим никакви преговори за Украйна, заобикаляйки Украйна. И като ново федерално правителство, ние не просто продължаваме да изпълняваме задълженията си – днешната 30-та годишнина от нашите дипломатически отношения е добра възможност за подновяване", каза Бърбок.

„За мен това на първо място означава да допринеса за укрепване на потенциала на Украйна. Затова искам да говоря за инициативи за устойчива модернизация на украинския енергиен сектор, за развитието на пазара на зелен водород и предложения за защита на киберпространството. “, подчерта ръководителят на германското външно министерство.

Бърбок засегна и разрешаването на украинската криза. „Искам да разбера на място дали има желание за намиране на решения предимно по дипломатически канали, за да се вдъхне живот на Нормандския формат и накрая да се постигне напредък в изпълнението на споразуменията от Минск“, заключи Бърбок.

На 17 януари германският външен министър Аналена Бербок ще посети Киев, където ще проведе разговори с украинския президент Владимир Зеленски и нейния колега Дмитрий Кулеба. Следобед тя заминава за Москва, където на 18 януари ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров. По време на срещите ще бъдат обсъдени ситуацията в Донбас, напрежението на руско-украинската граница и двустранните отношения. Програмата на престоя в Москва, освен срещата с Лавров, включва посещение на изложбата Diversity United в Нова Третяковска галерия, както и „други разговори“.

Пътуванията до Украйна и Русия ще бъдат първите за Бърбок като министър.


източник

тасс

снимка РОЙТЕРС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка